Vodovod Ozerkovići u završnoj fazi

0

SOKOLAC – Opština Sokolac izdvojila je 1.000.000 KM za vodovod Ozerkovići sa kojeg će voda poteći krajem novembra za više od 75 domaćinstava u pet sokolačkih sela prema susjednoj Rogatici, rekao je Srni načelnik ove opštine Milovan Bjelica.

On je naveo da je izgrađen primarni i sekundarni vod ukupne dužine 10.000 metara i da je u toku izrada priključaka za domaćinstva, za Manastir Svete Trojice u Ozerkovićima i grobljansku kapelu u Đedovcima.

Bjelica kaže da će za svako domaćinstvo priključak koštati 800 KM na dijelu vodovoda izgrađenog za sela Đedovci, Ozerkovići, Kazimerovići, Zagajevi i Vrbarje na području opštine Sokolac.

On je potsjetio da je izgradnja vodovoda zajednički projekat opština Sokolac i Rogatica ukupne vrijednosti skoro 7.000.000 KM.

Prema njegovim riječima, ovaj sistem sa nekoliko izgrađenih rezervoara napaja se sa vodovoda Bioštica na području Sokoca.

Završetkom vodovoda, kako kaže, vodu će dobiti 26 sela šireg platoa prema Gosini na području Rogatice i pet rubnih sokolačkih sela u kojima su velikim dijelom povratnička domaćinstva.

“Realizacijom cjelokupnog projekta vodu će dobiti 550 domaćinstava u 28 sela od Stjenica i Sočica do Gosine na području opštine Rogatica i u pet rubnih sela na jugozapadnom dijelu Glasinačkog polja na području opštine Sokolac”, pojasnio je Bjelica.

On je dodao da se dio vodovoda u ovoj lokalnoj zajednici gradi u okviru treće komponente velikog projekta “Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac” čija je realizacija počela 2013. godine.

Bjelica je naveo da se vodovod gradi uglavnom donatorskim sredstvima od kojih su znatan dio izdvojili Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede u BiH /IFAD/, Turska razvojna agencija TIKA, Savjet ministara, opštine Sokolac i Rogatica, te fondovi i ministarstva za povratak i ruralni razvoj na svim nivoima vlasti u BiH.

U porodici Delivoja Mijatovića u selu Zagajevi kažu da su uplatili svoju obavezu za priključak, jer im vodovod koji čekaju skoro 70 godina znači sve za održavanje kuće i imanja na kome se bave proizvodnjom mlijeka i romanijskog kajmaka.

Najveći broj domaćinstava u ovom kraju, kako kažu, snabdijeva se vodom iz starih bunara ili čatrnja u koje cisternama dovoze vodu iz okolnih sela ili sa Sokoca udaljenog petnaestak kilometara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments