Olimpijski centar Jahorina najavljuje plan projekata za sljedeću godinu  

0

Iako se čini da je rukovodstvo Olimpijskog centra Jahorina novim projektima dostiglo svoj i maksimum u iskorištenosti potencijala ove planine, situacija u praksi nije takva. Bez obzira na sve aktivne projekte koji su u toku, uprava ovog centra planira još veće i ozbiljnije projekte za sljedeću godinu a odnose se na prostor cijele države a ne samo Jahorine.

Naime, u planu je razvoj ski centra Manjača kod Mrkonjić Grada kao i ski centra Igrišta kod Vlasenice. Planirana površina ski centra Manjača odnosi se  najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 m2, zatim na instalacije i ljetnje sadržaje.

Prema Planiranom rješenju ski centra Manjača, predviđena je jedna šestosjedna žičara, ukupne visinske razlike oko 264 m, dužine oko 1.000 m i kapaciteta 3.000 skijaša/sat kao i pokretna traka dužine oko 100 m, kapaciteta 1.000 skijaša/sat. Žičaru prate dvije osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 2.500 m. Pored skijaške infrastrukture u planu je igradnja i zabavnih sadržaja: tjubing, avantura park, dječije igralište, zip line i drugi zanimljivi sadržaji.

Planirana površina ski centra Igrišta odnosi se  najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 190.000 m2. Prema Planiranom rešenju ski centra Igrišta predviđen je jedan šestosjed, ukupne visinske razlike oko 330 m, dužine 820 m i kapaciteta 3000 skijaša/sat i pokretna traka dužine 150 m, kapaciteta 1.500 skijaša/sat.

Planirana je izgradnja tri glavne osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 4.750 m. Kao i za ski centar Manjača i na Igrištima je u planu izgradnja i zabavnih sadržaja, ali i ugostiteljskih i parking prostora.

Takođe, od velike strateške važnosti su i projekti – spajanje Jahorine sa Istočnim Sarajevom ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su ujedno najadekvatnije ali i najatraktivnije rješenje, kako za prevoz skijaša tako i za prevoz gostiju i turista koji nisu skijaši.

Direktor olimpijskog centra Jahorina, Dejan LJevnaić, rekao je da je projekat jedinstven, prvi u ovom dijelu Evrope, te da su došli na ideju da povežu najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu da bi se omogućilo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najbezbjedniji način prevezu do Jahorine i zimi i ljeti.

Prema njegovim riječima, sad teče faza pripreme, obezbjeđenja imovine i dokumentacije, a početak gradnje će započeti nakon završetka ovih aktivnosti, obezbjeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki.

LJevnajić dodaje da su benefiti projekta veliki i da se ogledaju u lakšem pristupu Jahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini. „Realizacijom ovog projekta biće moguć prevoz sa aerodroma do Jahorine jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini međunarodnog aerodoma Sarajevo“, naglasio je LJevnajić.

Izjavio je  da će ova jednistvena turistička atrakcija takođe doprinijeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila, kao i bezbjednosti svih korisnika.

LJevnajić je dodao da su u planu i dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima, a kada je riječ o projektu spajanja Pala sa Jahorinom, želi da najvise benefita imaju gradjani Pala. „Izgradnjom ovog projekta ćemo razviti najviše Pale, jer će po ugledu na evropske ski centare, centar smještajnih kapaciteta i zbivanja prije i poslije skijanja biti upravo na Palama“, ističe direktor OC Jahorina.

Svaki od ovih projekata, prema njegovim riječima, strateški je itekako značajan za razvoj naše regije ali i podsticanje i razvijanje privrede u cijeloj državi.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments