Voda došla u 40 sela od platoa Glasinca do Gosine

0

SOKOLAC – Početkom avgusta biće zvanično pušten u funkciju novoizgrađeni vodovod Kula-Stjenice-Sočice, vrijednosti 5.000.000 KM sa kojeg će se snabdijevati 420 domaćinstava, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji je i inicijator ovog projekta, nakon današnjeg sastanka na Sokocu Odbora za izgradnju.

On je naglasio da je priveden kraju istorijski projekat za sela u jugozapadnom dijelu Glasinačkog polja u rubnim dijelovima opština Sokolac i Rogatica koja nikada nisu imala vodovod.

„U ovaj vodovod, bez popravki i saniranja sistema na području opštine Sokolac uloženo je oko pet milona KM“, naglasio je Šarović.

On je izjavio da su sva sredstva za izgradnju vodovoda bila bespovratna, donatorska, te da je „bez ijedne KM zaduženja i kredita urađen vodovod po najvišim standardima“.

Prema njegovim riječima na tom vodosistemu koji će biti uključen u sistem sokolačkog preduzeća Vodovod i kanalizacija „Vrelo Bioštica“, izvršen je tehnički prijem i pribavljene sve potrebne dozvole.

Realizaciju ovog projekta, kako kaže Šarović, pomogao je Savjet ministara, Turska razvojna agencija /Tika/, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj /IFAD/, federalno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao i druge organizacije.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri federalnom Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Halil Omanović, podsjetio je da je realizacija ovog projekta počela prije sedam godina.

On je naglasio da će se sa ovog vodovoda snabdijevati četrdesetak sela sa rubnog platoa Glasinca i Gosine.

„Potekla je kvalitetna voda, narod je izuzetno zadovoljan i svi smo srećni, jer ćemo do kraja septembra trajno riješti problem konstantnog snabdijevanja, održavanja i isporuke vode“, naglasio je Omanović.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo činjenicom da urađen ovakav projekat, te naglasio da će puštanjem u funkciju, vodu sa Vrela Bioštice dobiti i pet sokolačkih sela – Đedovci, Ozerkovići, Zagajevi, Kazimerovići i Vrbarje.

Bjelica je zahvalio svim nivoima vlasti, institucijama, organizacijama i agencijama koje su pomogle realizaciju ovog projekta.

Stečajni upravik „Vrela Bioštice“ Radomir Jokić potvrdio je da će ovo sokolačko preduzeće preuzeti na upravljanje još jedan lokalni vodovod.

On je naglasio da će, nakon probnog rada, od početka avgusta „Vrelo Bioštica“ početi sa redovnom isporukom vode za potrošače, čime će preuzeti i obavezu tekućeg održavanja ovog vodovodnog sistema.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare