Vlasenički prosvjetari dobitnici Svetosavske nagrade

0

VLASENICA – Nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Vlasenici NJegoš Arnaut i profesor geografije u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ Dragan Ilić dobitnici su Svetosavske nagrade, koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za postignute izuzetne rezultate u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja učenika i djece u školskoj 2019/2020. godini.

NJegoš Arnaut je rođen na Palama, a Primijenjenu umjetnost je završio u Sarajevu. U prosvjeti radi 38 godina, koliko ima i slikarskog staža. Uspješan je ikonopisac. Do 1992. godine je radio u Turbetu kod Travnika, a zatim je 1994. jednu školsku godinu radio u Milićima. Od 1995. godine do danas radi u Osnovnoj školi u Vlasenici.

„Počastvovan sam ovom nagradom, pomalo iznenađen i zahvalan direktoru škole Danki Milić Kezunović i upravi što su baš mene nominovali za Svetosavsku nagradu. Nisam to očekivao jer mali broj ljudi bude nagrađen, a ja sam u toj plejadi. Naša Republika Srpska je velika, mnogo je zaslužnih prosvjetnih radnika, ovo je za mene nagrada od posebnog značaja“, izjavio je Srni Arnaut.

Arnaut vodi likovnu sekciju čiji članovi su ostvarili zapažene rezultate na mnogobrojnim takmičenjima u Republici Srpskoj, regionu i svijetu.

„Ne bih želio da se hvalim, više bih volio da to uradi neko drugi, ali što se tiče mog rada i truda rezultati su pokazatelj. Djeca prepoznaju moj način rada i koliko ja želim da prenesem znanje na njih, pa jedan broj koji uspije da prihvati to, daje i rezultate. Mogu se pohvaliti da imam pet-šest svršenih studenata likovne akademije, među kojima je moj sin, ali i to je uspjeh s obzirom na to da se na likovnu akademiju prijavi i bude primljen mali broj studenata“, kaže Arnaut.

On je rekao da bi njegov rad u likovnoj sekciji bio uzaludan da nema talentovane djece koja vole da uče i rade.

„Uvijek postoji veći ili manji broj članova sekcije, a posebno je teško bilo protekle godine, znamo kako se odvijala nastava, ne samo u našoj, već i u svim školama u Republici Srpskoj i šire, tako da je bio ugrožen i rad sekcija, ne samo likovne“, naveo je Arnaut.

Od 1995. godine NJegošu Arnautu prijatelji iz Srbije i Makedonije slali su informacije o konkursima za održavanje likovnih manifestacija.

„Priznajem da sam u ratnom periodu pogubio sve konce i nisam bio informisan gdje se bilo šta događa, a što je vezano za likovnu umjetnost i kulturu, a onda sam uz pomoć kontakata stupio u vezu sa mojim prijateljima i tako je počelo od Novog Sada, preko Beograda i kulturnih i dječijih centara, Skoplja i Bitolja u Sjevernoj Makedoniji, Varšave u Poljskoj, gdje smo dobili i poziv od ambasadora BiH da nagrađeni učenici i ja budemo njegovi gosti sedam dana. Međutim, za nas je to bio veći zalogaj i to, nažalost, nismo mogli da prihvatimo“, rekao je Arnaut.

Radovi likovnjaka stizali su i do Slovenije u Celje i Ajdovščinu, te Rumuniju, pa do Nove Zagore i Sofije u Bugarskoj. Priznanja su dobijali čak iz Tokija, a nisu izostale ni Kina i Indija.

Arnaut je naveo da su članovi likovne sekcije prošle godine dobili prvu nagradu na konkursu za Dan Republike.

„Uvijek smo bili u vrhu, držali prvo drugo ili treće mjesto, nekada se dešavalo da i ne ostvarimo neke bitnije rezultate, ne treba očekivati da svake godine budemo u vrhu. U proteklih nekoliko godina, ne mogu svega ni da se sjetim, ali bilo je do 50 nagrađenih učenika. Neko dobije jednu, neko više nagrada sa različitih mjesta“, kaže Arnaut.

On je pomenuo Saru Mekić, učenicu koja je izuzetno talentovana i mnogo radi – od elektronskih crteža do animacija.

„Sara je na konkursu za Dan Republike dobila prvu nagradu, imali smo veliku čast da nas ugosti predsjednik Vlade Republike Srpske, zajedno sa ostalim nagrađenim učenicima, gdje je Sara dobila laptop kao nagradu“, istakao je Arnaut.

U Ajdovščini, u Sloveniji, nagrade su osvojili učenici Anđela Kekić, Ivona Sladoje, Magladena Tomić, Sofija Vuković, Sara Mekić, Milijana Milošević i Mija Maksimović.

„Na Međunarodnom likovnom konkursu Lidice u Češkoj 2017. godine najuspješniji su bili Srđan Plakalović i Sergej Đurić, kojima je nagrade uručila zamjenik ambasadora Češke u BiH Klara Kadlecova“, naveo je Arnaut.

Među nagrađenim članovima likovne sekcije su i Anja Janjušević, Tijana Vuković, Nikolina Popović i Nešo Ristanović.

Članovi likovne sekcije Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice prošle godine su osvojili nagradu na likovno-literarnom konkursu, koji svake godine organizuju Ministarstvo Republike Srpske i Pedagoški zavod, a koji je posvećen Danu Republike Srpske.

NJegoš Arnaut je rekao da ih je nagrada iznenadila i učinila srećnim, posebno što je Vlasenica bila domaćin te manifestacije, koja je održana u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“.

Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice Danka Milić Kezunović za Srnu je izjavila da je ponosna što je u njihovim redovima izuzetan pedagog kakav je Arnaut i da je ova nagrada plod njegovog dugogodišnjeg rada.

„O NJegoševom uspjehu govore mnogobrojne nagrade i priznanja koja je osvajao sa našim učenicima u proteklim godinama. Nagrada ide u prave ruke i ja sam zbog toga veoma srećna“, rekla je Kezunovićeva.

Na listi dobitnika Svetosavske povelje je i profesor geografije u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ u Vlasenici Dragan Ilić, čiji su učenici ostvarili zapažene rezultate na regionalnim i balkanskim smotrama znanja.

Među mnogobrojnim nagradama su zlato i bronza na Geografskoj olimpijadi Srednje, Južne i Jugoistočne Evrope, koja je održana u Beogradu. Mladi geografi su, zahvaljujući profesoru Iliću, stigli i do Svjetske geografske olimpijade u Hong Kongu.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, dobitnicima će biti uručena 28. januara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare