Vlaseničke obrazovne ustanove obilježile školsku slavu

0

VLASENICA – Osnovna škola „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“ u Vlasenici danas su svetosavskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, obilježili Savindan, školsku slavu.

Skromnije nego ranijih godina, zbog epidemiološke situacije, ali ipak dostojanstveno, prosvjetari su se prisjetili lika i djela velikog svetitelja.

Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Danka Milić Kezunović izjavila je novinarima da se nastava u školi odvija redovno, izostali su priredba i gosti, ali nisu zapostavljenji lik i djelo zaštitnika srpske pismenosti i tradicije.

„Sveti Sava je otvorio prozore srpskom narodu ka nebu, Srbi su progledali i počeli da se mole za sebe i svoje bližnje. On je svetitelj o kome se priča osam i po vijekova, ali još nije sve ispričano“, rekla je Kezunovićeva.

Ona je svim ljudima koji proslavljaju Savindan poželjela uspjeh u svemu što rade i da u budućnosti slijede svijetli primjer Svetog Save.

Ilinka Ninić, direktor Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“, izjavila je novinarima da se školska slava danas proslavlja na mjestu na kojem bi ovom velikom prosvjetitelju bilo najdraže, a to su škole, jer je Sveti Sava tako učio – uz knjigu i nauku.

„Najbolji način da se odužimo našem zaštitniku jeste da se obrazujemo, budemo dobri i vrijedni ljudi na koje će biti ponosni roditelji, škola i naša zajednica“, izjavila je Ninićeva.

Ona je danas uručila skromne nagrade vlaseničkim srednjoškolcima Svjetlani Prodanović i Milošu Samardžiću, koji su tokom pandemije virusa korona osvajali evropske medalje, zajedno sa mentorom, profesorom geografije Draganom Ilićem -dobitnikom Svetosavske nagrade.

Profesor Ilić izjavio je novinarima da je zahvalan kolegama koji su ga predložili za nagradu i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koje ga je uvrstilo među dobitnike Svetosavske nagrade.

„Osjećaj je izvanredan, velika je čast i nadam se da će i narednih godina u našu školu stizati nagrade jer ima mnogo prosvjetnih radnika koji to zaslužuju“, rekao je Ilić.

Obrazovne ustanove u Vlasenici i danas su pokazale da su čuvari tradicije proslavljanja školske slave – Savindana, koja je počela daleke 1812. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare