Vladika Hrizostom: Svakodnevnim malim podvigom približimo se Svetom Savi

0

FOČA – Čuvar pećkog trona, mitropolit daborbosanki Hrizostom poručio je sa proslave Savindana u Foči da Sveti Sava i danas Srbima pokazuje put kojim treba da idu – da, ugledajući se na njega, molitvom, vjerom, trudom i vrlinom nastoje da zasluže Carstvo nebesko.

U prisustvu velikog broja vjernika, mitropolit Hrizostom predvodio je arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save u Foči, najvećem pravoslavnom hramu u BiH.

U obraćanju vjernicima, istakao je da je potrebno svakodnevno se truditi da budemo barem malo slični Svetom Savi, da bismo bili prepoznatljivi kao njegova djeca.

„Ugledajmo se na Svetoga Savu i činimo što je činio Svetio Sava. Podvig jedan mali, svakodnevni podvig, da svaki od nas svakoga dana postigne jedan pomak više u približavanju liku i djelu Svetoga Save. Da on uvijek bude naš putevoditelj, da budemo ono što je on bio – čovjek Božji, koji je sve svoje sposobnosti podredio sticanju Carstva nebeskog“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Govoreći o životnom putu Svetog Save, od nesuđenog princa do monaha, vladika Hrizostom je naveo da je Sveti Sava postigao božanski lik bježanjem u pustinju, poput Mojsija i Svetog Jovana Krstitelja, te da je otišao u Svetu Goru, ne da bude princ ili arhiepiskop, već da bude običan monah, sluga Gospodnji, koji je svojim podvigom zadivio svetogorsko monaštvo.

„On je bosonog trčao po stijenama Svete Gore, da bi dotrčao čim prije do pustinjaka, da im posluži, tako da je on svojim svetim življenjem upravo sebe posvetio. Kao sin velikog župana, pobjegao je tajno, sakrio se, da bi se upravo tamo spremio na veliku službu učiteljstva, prosvetiteljstva, ali i proroštva“, podsjetio je mitropolit.

On je dodao da je upravo Svetog Savu Bog poslao da se priremi, da se osposobi, da doživi Boga u sebi i da onda dođe i da propovijeda Boga živoga živome narodu i da ga preporodi, što je Sveti Sava učinio – uveo srpski narod u red hrišćanskih naroda, zbog čega je ovaj narod najponosniji.

Vladika Hrizostom je dodao da srpski narod sve mjeri Svetim Savom, odnosno da je Sveti Sava, sa Hristom Gospodom, mjerilo svega.

„Zato nas možda neke nacije ne razumiju zašto smo toliko zagledani u Svetoga Savu i neki nam čak i sugerišu – zaboravite tu vašu prošlost i okrenite se svojoj budućnosti. Ali mi ne vidimo svoju budućnost, kao ni sadašnjost, kao ni prošlost bez Svetog Save, jer upravo ono što jeste srpski narod je Sveti Sava“, poručio je mitropolit dabrobosanski.

Vladika je podsjetio da je Sveti Sava nacionalna i zajednička slava svih prasvoslavnih Srba.

„Svi mi imamo svoje porodične krsne slave, koje slavimo sa kumovima, prijateljima i rodbinom, a danas smo svi jedna velika svetosavska porodica. Gdje god Srbi danas slave, od Novog Zelanda do Aljaske, od Kaliformnije do Japana, od istoka do zapada, od sjevera do juga, svuda Srbi danas pominju Svetog Savu u molitvama, a on nas sve zajedno blagosilja“, naglasio je vladika Hrizostom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare