Владика Димитрије захвалио свим донаторима

0

МОСТАР – Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије захвалио је данас Његовој светости патријарху српском Порфирију и свим владикама, као и свим донаторима који су подржали обнову Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, а прије свега Републици Српској и Србији као највећим ктиторима.

Донаторском ручку у Мостару присуствовали су патријарх Порфирије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермин Никшић, градоначелник Мостара Марио Кордић, те многобројни представници свих нивоа власти у БиХ.

„Хвала предсједнику Републике Српске, изасланицима предсједника Србије, премијеру ФБиХ, градоначелнику Мостара и предсједнику Градског вијећа који су покровитељи ручка и свима који су данас били овд‌је. Дај Боже да се Саборни храм заврши и буде круна нашег помирења и заједничког суживота, да овај град буде мјесто гд‌је једни друге прихватају онакве какви јесу и да се у различитости гради љубав. Нема љубави без различитости, ако смо једнаки, шта онда волимо – самог себе у другима?. Само када другога и различитога прихватимо онаквог какав јесте онда показујемо љубав“, рекао је владика Димитрије по завршетку донаторског ручка за обнову Саборне цркве у Мостару.

Донаторском ручку у хотелу „Мепас“ присуствовало је око 300 званица. Ручак је одржан након божанствене литургије којом је началствовао патријарх Порфирије уз саслужење 14 владика и многобројног свештенства. Патријарх српски је у Мостару боравио поводом 150 година од освештања Саборне цркве.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на донаторском ручку да ће Српска обезбиједити најмање три милиона евра за завршетак Саборне цркве Свете тројице у Мостару.

„У идућој години ћемо окупити све јавне институције и распоредити ту обавезу да црква може на то да рачуна“, навео је Додик.

Саборна црква свете Тројице, откако је изграђена 1873. године, била је украс и један од симбола Мостара.

Запаљена је 15. јуна 1992, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен. Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али је за комплетну обнову потребно још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare