Vlada Švedske finansira nabavku 80 novih kontejnera i vozilo za odvoz čvrstog otpada

0

U okviru Opštinskog programa za upravljenje čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini, koji finansira Vlada Švedske, danas je u Sarajevu 11 opština iz BiH potpisalo ugovore sa dobavljačima opreme, u ukupnoj vrijednosti oko milion evra.

Miodrag Kovačević, načelnik opštine Pale današnjim potpisivanjem ugovora obezbjedio je za svoju opštinu 80 novih kontejnera i vozilo za odvoz čvrstog otpada, opremu ukupne vrijednosti 300.000 KM.

Kovačević je istakao da opština ima višestruku korist od ovog projekta jer dobijanjem ove opreme jačaju se kapaciteti lokalnog komunalnog preduzeća, ostvaruju su uštede u opštinskom budžetu jer bi u protivnom opština vlastitim sredstvima i u saradnji sa komunalnim preduzećem morala da izvrši nabavku opreme, a predstavlja i dodatnu referencu za druge međunarodne projekte u kojima imamo namjeru učestvovati.

Mikael Boldt, predstavnik Opštinskog programa upravljanja komunalnim otpadom u BiH iz firme Grontmij iz Danske rekao je da današnja ceremonija potpisivanja ugovora opštinskih zvaničnika sa dobavljačima opreme predstavlja i završetak programa na kojem rade već više od četiri godine.

Program zbrinjavanja čvrstog otpada pokrenut je u februaru 2010. godine radi poboljšanja kvalitete i dostupnosti usluga prikupljanja čvrstog otpada u odabranim opštinama.

Kako je rekao Boldt, ukupni budžet za program je devet miliona evra, u program su uključene 44 opštine i šest regija u Bosni i Hercegovini.

Uz podršku vlade Švedske, 16.225 novih domaćinstava biće pokriveno boljim sistemom prikupljanja otpada, a prikupljeni otpad će se odlagati na regionalnim sanitarnim deponijama.

– Za ostvarenje ove namjere, načelnici opština su potpisali ugovore za nabavku kamiona za prikupljanje otpada, kontejnera i kanti za otpad – rekao je Boldt.

Pored opštine Pale, ugovore su danas potpisali i načelnici opština, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Trnovo, Breza, Fojnica, Ilijaš, Kiseljak, Kreševo i Vareš.

(www.palelive.com / D.B.)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare