Vlada Srbije donirala Andrićevom institutu 67.000 evra

0

VIŠEGRAD – Andrićev institut dobio je pomoć od osam miliona dinara /oko 67.000 evra/ od Vlade Srbije, izjavio je proslavljeni reditelj Emir Kusturica, koji je direktor ove institucije.

„Veoma smo srećni jer smo `dobili krila` u vidu pomoći od Republike Srbije, što će nam omogućiti neometan rad u narednom periodu. Vlada je još jednom pokazala da joj je stalo do onoga što je presudno za opstanak jedne nacije, a to je upravo kultura“, rekao je Kusturica za beogradsku „Politiku“.

Andrićev institut otvoren je na Vidovdan 2013. godine, a Kusturica ističe da je riječ o svojevrsnom kulturnom utvrđenju, koje povezuje srpsku kulturu sa internacionalnom, a to je ono što je prepoznatljivo kada je riječ o djelima Ive Andrića.

On je dodao da se pripadnici svih nacija mogu identifikovati sa junacima Andrićevih djela.

List navodi da se u Institutu u Andrićgradu organizuju brojni kulturni programi, izložbe, naučni skupovi, objavljuju se istorijske sveske, što je jedan od načina obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata.

Planirano je i utemeljenje nagrada za književnosti i istoriju. U okviru Instituta djeluju odjeljenja za istoriju, književnost, orijentalistiku i film, a postoji i biblioteka sa više od 8.000 djela na srpskom, engleskom, italijanskom, njemačkom, španskom, japanskom, kineskom i drugim jezicima.

Institut je pokrenuo i elektronski časopis „Iskra“, a prema riječima Kusturice, to je jedna o rijetkih ustanova u kojoj se njeguje tradicija srpske drame.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare