Vlada će nastaviti da pomaže obrazovni sistem

0

ISTOČNO SARAJEVO – Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas u Istočnoj Ilidži da će Vlada nastaviti da pomaže obrazovni sistem u Srpskoj.

Nakon svečanog otvaranja fiskulturne sale u Osnovnoj školi /OŠ/ „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži, Višković je najavio da će Vlada Republike Srpske obezbijediti sredstva i za opremanje novih učionica i sale.

Višković je podsjetio da je Vlada Srpske prije par dana održala tematsku sjednicu o pitanju obrazovanja.

On je naveo da OŠ „Petar Petrović NJegoš“ pohađa 760 učenika i da ove godine imaju 77 prvačića, dodavši da je za obrazovni sistem Republike Srpske dobro da u ovu školu ide i znatan broj učenika iz Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, to treba da imponuje svima koji obavljaju javne funkcije i predstavljaju Republiku Srpsku.

Govoreći o smanjenju broja učenika, Višković je istakao da će Vlada za par dana izaći sa konkretnim mjerama pronatalitetne politike jer je činjenica da se prazne područne škole ili one u manjim mjestima, što je znak migracije ljudi prema gradskim jezgrima.

Višković je naglasio da je njegov zahtjev prema svim načelnicima opština, što je danas prenio i načelniku opštine Istočna Ilidža Marinku Božoviću, da se krene sa aktivnostima na podsticanju stanovništva da se vraća na rodna ognjišta iz gradskih sredina.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske u Istočnu Ilidžu uložila znatan novac, podsjetivši da su na području ove lokalne zajednice i Bolnica „Srbija“ i sjedište Republike Srpske.

Višković je svim učenicima, a posebno prvačićima, poželio uspješno obrazovanje uz želju da jednog dana oni preuzmu brigu o Republici Srpskoj.

On je poželio uspjeh i njihovim roditeljima, kao i svim zaposlenim u obrazovnom sistemu da im rad protekne sa što manje problema.

U prošloj i ovoj godini iz klirinških sredstava za izgradnju fiskulturne sale i proširenje Osnovne škole „Petar Petrović NJegoš“ uloženo je 1,2 miliona KM, dok je iz budžeta Ministarstva prosvjete i kulture odobreno dodatnih 134.372 KM.

Ova škola izgrađena je 2009. godine sredstvima iz Razvojnog programa Republike Srpske u iznosu od 2.650.000 KM.

Nedostatak fiskulturne dvorane je dugogodišnji problem u ovoj školi i djeca nisu imala uslove za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.

Zahvalnost vladi za izgradnju fiskulturne sale

ISTOČNA ILIDŽA – Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je danas sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem razgovarao o projektima koji se rade na području ove loklane zajednice za šta će biti potrebna pomoć Vlade Srpske.

Božović je naglasio da je Viškovića upoznao da se radi na izradi projekta izgradnje Gimnazije, koji će vrlo brzo biti gotov i da se nada da će, shodno obećanju tadašnjeg predsjednika Srpske, a sadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, uz pomoć Vlade Srpske dobiti novi objekat Gimnazije.

Nakon što je predsjednik Vlade svečano otvorio fiskulturnu salu u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži, Božović je u ime nastavnika, roditelja i učenika, kao i svoje ime, zahvalio Vladi Republike Srpske na završenom projektu ove fiskulturne sale, ističući da je ovo najveća škola na području Istočne Ilidže koja će, s obzirom na činjenicu da se opština razvija, veoma brzo postati mala i moraće da prave novu školu i novu salu.

On je naglasio da je uz pomoć Vlade Srpske stavljen pečat na ovaj dugo čekani projekat, za koji je opština obezbijedila projektnu dokumentaciju, infrastrukturu i zemljište, a nedavno su i za jednu učionicu obezbijedili potreban namještaj.

Direktor Osnovne škole „Petar Petrović NJegoš“ Zdenka Perendija zahvalila je u ime nastavnika, učenika i roditelja Vladi Srpske, načelniku Božoviću i svima koji su doprinijeli da se nastava fizičkog vaspitanja, kao i vannastavne aktivnosti konačno izvode u uslovima koji su u skladu sa standardima.

Perendija je naglasila da su osim fiskulturne sale, dobili i učinioce koje zadovoljavaju njihove kapacitete, s obzirom da imaju 31 odjeljenje, zbog čega su prošle godine nastavu izvodili i u zbornici zbog nedostatka učionica.

„Sa novim učionicama mi se proširujemo i sadašnji kapaciteti odgovaraju broju učenika“, naglasila je ona i izrazila nadu da će vremenom se steći uslovi da još prošire školu.

Perendija je naglasila da je izgrađeno 1.100 metara kvadratnih sa učionicama, te da je Vlada Republike Srpske za te svrhe obezbijedila 1.200.000 KM, dok je opština Istočna Ilidža obezbijedila zemljište i pomogla izradu projektne dokumentacije.

Ona je navela da je predsejdnik Vlade danas obećao dodatnu pomoć za opremanje povih školskih prostorija, dodavši da su zatražili samo najneophodnije, jer već nešto imaju od opreme.

„Vrijednost te opreme sa učioničkim namještajem je oko 55.000 do 60.000 KM“, kazala je ona.

Perendija je uručila zahvalnice premijeru i načeleniku opštine za pomoć koju su pružili ovoj školskoj ustanovi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare