Vježba austrougarske konjice u Palama

0

Na našu adresu je stigla zanimljiva fotografija za koju smo kasnije ustanovili da se radi o vježbi austrougarske konjice. Fotografija je napravljena 1904. godine u Palama, a zapis na fotografiji otkriva da je napravljena slučajno.

“Mi smo stigli u Pale, gdje je jako hladno. Naša jahačka vježba je do 2./9. Ova razglednica je slučajno napravljena. Izvještaj u ćošku ______ za jedan stari povratak”, stoji na rukopisu koji se teško čita.

Glavnina austrougarskih snaga je bila smještena u Sarajevu i svakodnevno su se izvodile vojne vježbe prema Palama, gdje je bila stacionirana austrougarska kasarna i oficirska stanica.

Vrlo je vjerovatno da je neko od austrougarskih vojnika fotografisao vojsku, kasarne i predjele, a zbirka njegovih fotografija je izgleda samo djelimično otkrivena, što svjedoče i neke druge fotografije iz perioda 1902. – 1905. godine. Vrlo je vjerovatno da ćemo u budućnosti sve češće sretati fotografije iz ovog vremena, jer su online aukcije starih fotografija sve popularnije.

Naš tekst “Austrougarska vojska u Palama: Kako je građena odbrambena linija Sarajeva” sadrži nekoliko fotografija iz tog perioda, kao i fotografije ostataka austrougarskih rovova kružnog oblika na Rakovcu, koji su kasnije vrlo vjerovatno korišćeni u odbrani od crnogorske i srpske vojske koja je bila u ofanzivi prema Sarajevu u Prvom svjetskom ratu.

Zahvaljujemo se Voji Milanoviću koji nam je poslao ovu fotografiju.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments