Vitomir: Nedostaje oblovina

0
Podrška svakoj akciji kojom se uvodi red u poslovanje

SOKOLAC – Predsjednik Udruženja drvoprerađivača “Romanija” sa Sokoca Brane Vitomir izjavio je Srni da je u proteklih mjesec dana primjetan nedostatak oblovine, što, kako kaže, zabrinjava s obzirom da je u zimskim uslovima smanjenen obim sječe i izvoza trupaca.
On je izrazio bojazan da dio ugovora sa preduzećem “Šumama Srpske” neće moći biti realizovan do kraja ove godine.

Vitomir tvrdi da su samo pojedini drvoprerađivači dobili ugovorene količine oblovine, a da ima onih kojima “Šume Srpske” neće moći isporučiti ugovorene količine šumskih drvnih sortimenata.

On smatra da bi trebalo više da se čuje riječ drvoprerađivača prilikom donošenja odluka u resornom ministarstvu i Privrednoj komori Republike Srpske, koje se tiču poslovane komunikacije između “Šuma Srpske” i drvoprerađivača.

“Od početka godine učinjen je pozitivan pomak u dogovaranju drvoprerađivača i Šumskog gazdinstva /ŠG/ `Romanija` Sokolac, ali ćemo učiniti sve da taj nivo saradnje bude još bolji na obostrano zadovljstvo”, kaže Vitomir.

Iz Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” Srni je rečeno da se nedostatak oblovine na kraju godine može tumačiti ostvarenjem realizacije sa 107,70 odsto u ŠG “Romanija”, koje djeluje na području opština Sokolac i Istočni Stari Grad, u odnosu na plan za 2018. godinu.

Cjelokupni sječivi etat ovog Gazdinstva, dodaju u “Šumama”, ugovoren je sa kupcima ove dvije opštine, a količina oblovine za drvoprerađivače sa Sokoca ugovorena je i u drugim šumsko-privrednim područjima.

U “Šumama Srpske” podsjećaju da planirana realizacija u ŠG “Romanija” za 2018. iznosi ukupno 115.265 metara kubnih šumskih drvni sortimenata, te da je do sada proizvedeno 124.148 metara kubnih.

Proizvodno-finansijski plan “Šuma Republike Srpske” za 2019. godinu je pripremljen, ali još nije usvojen, a sječivi etat ŠG “Romanija” kreće se u okvirima etata iz 2018. godine.

Dodjela ugovora će se, kako najavljuju iz “Šuma Srpske”, vršiti u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju kriterijuma i načinu raspodjele šumskih drvnih sortimenata.

“Može se konstatovati da pojedini drvoprerađivači ne izvršavaju u potpunosti obaveze plaćanja preuzetih količina šumskih drvnih sortimenata i plaćaju ih sa zakašnjenjem”, tvrde u “Šumama Srpske”.

Iz “Šuma Srpske” napominju da su prerađivački kapaciteti koje iskazuju sami drvoprerađivači u ove dvije opštine, znatno veći od planirane godišnje realizacije ŠG “Romanija”, iz čega proizilazi da su količine šumskih drvnih sortimenata ograničene i ne mogu biti prekoračene.

Udruženje drvoprerađivača “Romanija” čine predstavnici 22 drvoprerađivačka preduzeća sa područja Sokoca, koja zajedno sa 10 firmi iz ove djelatnosti koje nisu članovi ovog udruženja, zapošljavaju oko 500 radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments