Viškoviću uručena Plaketa opštine

0

Načelnik Pala Boško Jugović večeras je povodom Dana i krsne slave opštine – Velike Gospojine, uručio predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću najviše priznanje lokalne zajednice – Plaketu opštine.

Plaketa je posthumno dodijeljena i doktoru Miodragu Laziću, a ovo opštinsko priznanje dobila je i lokalna vatrogasna jedinica.

Višković se novčanog dijela ove nagrade /1.000 KM/ za izuzetan doprinos i podršku razvoju opštine odrekao u korist pomoći porodici Hršum sa Pala, a najavio je i dodatnu finansijsku podršku iz dijela budžeta kojim raspolaže predsjednik Vlade Republike Srpske.

Tokom prigodnog obraćanja na svečanoj akademiji u sali Kulturnog centra Pale, Jugović je naveo da su period između dvije slave obilježile dvije faze – prva, koja se tiče izuzetnih ulaganja u strateške i kapitalne infrastrukturne projekte, poput investicija na Jahorini i izgradnje gondole i ski-staza, rekonstrukcije ambulante u Mokrom, kao i projekata u oblasti putne infrastrukture, u vrijednosti od oko 580.000 KM, podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, stipendija i pomoći socijalno ugroženim kategorijama.

„Druga faza, kada epidemija virusa korona mijenja pravila igre opredijelila nas je da se maksimalno posvetimo zaštiti zdravlja stanovništva, kroz vanrednu podršku Domu zdravlja, nabavku zaštitne opreme za ustanove, ali i stanovništvo, obezbjeđivanje karantinskih objekata, dezinfekciju svih javnih službi, ali i stambenih zgrada“, naglašava Jugović.

On ističe da, uprkos svemu, opštinske vlasti nisu posustale, već je baš tada uloženo milion KM u turističku infrastrukturu Jahorine čime se doprinijelo da ovo ljeto možda bude i najbolja ljetna turistička sezona na olimpijskoj planini.

Jugović je precizirao da je u rekonstrukciju i obnovu paljanskih ulica, putem 29 projekata, uloženo više od dva miliona KM.

„Uz pomoć Vlade Republike Srpske i kuma naše slave premijera Radovana Viškovića dobili smo rendgen aparat za Doma zdravlja Pale, koji košta 200.000 KM, a putem projekta energetske efikasnosti ulazimo u rekonstrukciju ove zdravstvene ustanove, projekat vrijedan 500.000 KM“, pricizirao je Jugović.

Jugović kaže da su stvoreni uslovi da ovih dana na Palama bude otvoreno Odjeljenje Osnovnog suda Sokolac, kao i za početak izgradnje parka u vrijednosti od 750.000 KM, te prve faze izgradnje vrelovoda za potrebe izmiještanja toplane u vrijednosto od 800.000 KM i još mnogih važnih infrastrukturnih projekata na Palama, mjesnim zajednicama i Jahorini.

Kao posebno važno, on je najavio izgradnju zgrade za Policijsku upravu Istočno Sarajevo i zgrade Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta Istočno Sarajevo na Palama, neposredno pored sportskog kompleksa „Peki“, gdje će biti izgrađeni i bazen i kuglana.

On je riječi zahvalnosti za podršku razvoju Pala uputio Vladi Republike Srpske i gradu Istočno Sarajevo, ali i drugim institucijama, organizacijama, poslovnim subjektima i pojedincima koji nesebično pomažu realizaciju planiranih razvojnih projekta u ovoj lokalnoj zajednici.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica ocijenio je da je Skupština ove lokalne zajednice radila transparentno, efikasno i kvalitetno, izražavajući nadu da će taj trend biti nastavljen do kraja mandata bez obzira na različite političke opcije koje participiraju u lokalnom parlamentu.

„Ponosan sam što sam predsjedavao Skupštinom opštine Pale, u interesu svih njenih stanovnika, jer je to najveća lokalna zajednica u sastavu grada Istočno Sarajevo“, naglasio je Lasica.

On je u ime opštinskog rukovodstva stanovnicima Pala, kao i sveštenstvu Hrama Uspenje Presvete Bogorodice čestitao krsnu slavu – Veliku Gospojinu.

Svečana akademija protekla je uz sve propisane ešpidemiološke mjere, a upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Opština Pale obilježiće sutra Dan i krsnu slavu – Veliku Gospojinu.

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u 9.00 časova biće služena liturgija, nakon čega će ulicama Pala proći svečana litija, u 11.30 časova biće položeni vijenci na centralno Spomen-obilježje, a u 12.00 časova u Hramu će biti obavljen obred osveštanja i lomljenja slavskog kolača.

Usljed epidemije virusa korona, veće proslave su otkazane, kao i tradicionalne slavske „Gospojinske svečanosti“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare