Više posla za Paljane

0

Donošenjem odluke o planu parcelacije i urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju mini-hidroelektrane „Vrhrprača“, odbornici Skupštine opštine Pale su stvorili i osnovne pretpostavke za početak realizacije prvog projekta ovog tipa na području najveće istočnosarajevske opštine.

Inače, riječ je o investiciji vrijednoj oko 1,5 miliona evra i predviđa da rečeni elektroenergetski objekat, čija je predviđena snaga oko 600 kW, koristi hidropotencijal na dijelu rijeke Prače i to na potezu od ušća potoka Ladiošnice do ušća pritoke Mala Bijela.

Zamjenik načelnika Pala, Nenad Vuković, kaže za „Fokus“ da je investitor po ovom projektu beogradsko preduzeće „Strom enerdži“, koje je preduzelo i u znatnoj mjeri provelo sve aktivnosti koje podrazumijevaju zakonski propisi u RS.

– Postoji još dio dokumentacije koji investitor treba da pribavi, tako da se početak izgradnje u najboljem slučaju može očekivati na jesen, a najdalje na proljeće 2013. godine. Riječ je veoma značajnoj investiciji za opštinu Pale, jer će njena realizacija donijeti i budžetski prihod po više osnova, dok smo u direktnom razgovoru s investitorom dobili i saznanja da bi početkom rada ove male hidroelektrane trebalo da bude otvoreno od pet do deset novih radnih mjesta – objašnjava Vuković.

S druge strane, naglašava Vuković, ovaj projekat bio trebalo da bude i te kako koristan i za područje olimpijskog kompleksa na Jahorini, jer je planirano da se proizvedena električna energija u MHE „Vrhprača“ plasira u distributivnu mrežu, odnosno vodove koji s ovog lokaliteta idu upravo ka planini.

– To će, po našem mišljenju, nesumnjivo predstavljati dodatnu sigurnost u elektrosnabdijevanju vodeće zimske turističke destinacije na našim prostorima – ocjenjuje Vuković.

Na kraju ističe da je riječ o projektu koji neće dovesti do devastacije i narušavanja okolnog prostora, jer je investitor unaprijed obavezan da obezbijedi da cjelokupna izgradnja ove protočne hidroelektrane bude usklađena s ekološkim i svim drugim standardima koji tretiraju ovu oblast.

Prva, ne i posljednja

Potvrđujući da je MHE „Vrhprača“ prvi objekat ovog tipa na podrućju opštine Pale, Vuković ujedno i naglašava kako je uvjeren da neće biti i posljednji, te da će biti još sličnih poduhvata u budućnosti.

– Ova najava nije stvar ličnog optimizma, već određenih analiza o hidroenergetskom potencijalu na našem području, kao i iskazanog interesa koji pokazuju potencijalni investitori – govori Vuković.

(www.palelive.com / Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare