Više od 180 povjerilaca potražuju 12 miliona KM

0

Stečajni upravnik Građevinsko-industrijskog kombinata “Hidrogradnja” Pale Radomir Jokić rekao je Srni da je na ispitno ročište prispjelo više od 180 prijava potraživanja povjerilaca u iznosu od oko 12 miliona KM. Jokić je dodao da je u petak održan prvi dio ispitnog ročišta, da je ispitan jedan dio prijava potraživanja, te da je nastavak zakazan za sredinu oktobra.

On je pojasnio da će se, tek kada se ispitaju prijave potraživanja, preći na izvještajno ročište, koje bi trebalo da bude održano u novembru.

“Prijave potraživanje se neće ispitati još u dva nastavka ovog ročišta, jer je prispjelo više od 180 prijava potraživanja povjerilaca u iznosu od oko 12 miliona KM”, rekao je Jokić.

On je pojasnio da, kada se završe ispitna ročišta, slijedi izvještajno ročište na kojem se određuje dalja sudbina toka postupka i na kojem stečajni upravnik podnosi izvještaj o ekonomskom stanju i uzrocima tog stanja.

Jokić je najavio da će na izvještajnom ročištu u novembru predložiti odluke za nastavak postupka, te da će se povjerioci izjasniti da li će se ići u reorganizaciju ili djelimičnu reorganizaciju ili likvidaciju preduzeća.

U Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu 18. juna je otvoren stečaj za Građevinsko-industrijski kombinat “Hidrogradnja”, a za stečajnog upravnika imenovan je Radomir Jokić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je ranije da je stečajna reorganizacija jedini izlaz za ovaj privredni subjekt.

DŽombić je, nakon sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata ovog kolektiva održanog krajem maja, rekao da će stečajni upravnik predložiti konverziju potraživanja Vlade Republike Srpske, fondova i jednog dijela potraživanja radnika u iznosu od dva miliona KM.

Prošle godine potpisan je protokol kojim je sporazumno raskinut ugovor o privatizaciji ovog kolektiva sa “Integralom”, koji je bio obavezan da uplati dodatnih 600.000 KM, što je i učinio.

Sporazumno je postignut dogovor da “Integral” ne potražuje sredstva koja je uplatio kod privatizacije i tada je već definisano da “Hidrogradnja” mora ići u stečajnu reorganizaciju da bi svi povjerioci izvršili konverziju svojih potraživanja u akcije i time dali novu šansu za funkcionisanje ovog kolektiva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments