Više korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć

0

U Centru za socijalni rad na Palama u ovoj godini broj korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć povećan je za dva, tako da će dodatak dobijati 216 lica.

Pedagog-psiholog u Centru za socijalni rad Nada Gluhović rekla je Srni da je u prošloj godini za tuđu njegu i pomoć isplaćeno 292.765 KM, a u ovoj godini planirano je 325.250 KM.

„Korisnika je sve više, zbog čega se i sredstva povećavaju“, rekla je ona i dodala da se za „prvi nivo“ isplaćuje 165 KM, a za „drugi nivo“ 82,5 KM mjesečno.

Prema njenim riječima, dodatak za pomoć i njegu drugog lica dobijaju lica koja su nesposobna da se brinu sami o sebi kao što su slijepi ili nepokretni.

Gluhovićeva je naglasila da je u prošloj godini stalnu novčanu pomoć dobijalo 48, a ove godine 47 korisnika.

„Ova novčana pomoć regulisana je Zakonom o socijalnoj zaštiti i isplaćuje se za jednog člana porodice 15 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj u prethodnij godini i to u ovoj godini iznosi 123,75 KM“, pojasnila je ona.

Pravo na stalnu novčanu pomoć, kako je navela, imaju lica starija od 65 godina bez srodnika i radno nesposobni, što utvrđuje stručni tim Centra kroz određenu dokumentaciju.

Gluhovićeva napominje da Centar daje i jednokratne novčane pomoći kojih je u prošloj godini dodijeljeno 50, a iznos se kreće od 25 do 100 KM.

Prema njenim riječima, sredstva se dodjeljuju licima koja podnesu zahtjev u slučaju da nemaju novac da kupe lijekove ili hranu.

Gluhovićeva je istakla da je u ovoj godini u odnosu na prethodnu ostao isti broj lica smještenih u ustanovama, njih 14 od čega deset u Dom za stara lica, jedno u Dom za djecu i tri u Zavod za žensku djecu i omladinu u Višegradu.

„U prošloj godini imali smo jedno lice kojem Centar, uz pomoć volontera, pruža pomoć u kući, a početkom ove godine smo dobili još jedan zahtjev za ovaj vid pomoći“, rekla je ona.

Gluhovićeva je naglasila da Centar pruža pomoć i za jedno dijete koje je u porodičnom smještaju, a plaća i zdravstveno osiguranje za 25 lica.

Odgovarajući na pitanje da li postoji potreba za organizovanjem narodne kuhinje, ona je rekla da je Centar uradio anketu koja je pokazala da su njihovi korisnici više zaintersovani za pomoć u novcu, jer ih dosta živi na selu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare