Virus korona dodatno otežao poslovanje

0

SOKOLAC – Javno preduzeće „Šume Republike Srpske“ donijelo je odluku o zaduženju u iznosu od 22 miliona KM, prvenstveno da bi se izmirile obaveze prema izvođačima radova, lokalnim zajednicama i ostalim dobavljačima, a Vlada, u funkciji akcionara, dala je saglasnost na ovu odluku.

„Javno preduzeće ‘Šume Republike Srpske’ već duži vremenski period ima problema sa likvidnošću, a pojavom virusa korona oni su i povećani. Zbog epidemije došlo je do otežanog poslovanja većine preduzeća, uključujući tako i izvođače radova i kupce šumskih drvnih sortimenata“, pojašnjavaju iz ovog preduzeća.

U Informaciji iz „Šuma Republike Srpske“ dostavljenoj Srni naveli su da je smanjena potražnja i otežano plaćanje šumskih drvnih sortimenata, te je Uprava preduzeća omogućila dodatno produženje rokova plaćanja za drvoprerađivače koji su izvršavali dinamički plan ili preuzimali veće količine od planiranih, a na osnovu prijedloga šumskih gazdinstava.

Iz ovog javnog preduzeća napominju da su veliki drvoprerađivači, koji su izvozno orijentisani, iskazivali sve manju potrebu za šumskim drvnim sortimentima, dok su neki u potpunosti zaustavljali proizvodnju i preuzimanje drvnih sortimenata zbog nemogućnosti plasiranja proizvoda.

Prema navodima iz ovog preduzeća, problem je usložnjen iz razloga što su tekući prilivi sve manji, a pogotovo produženjem plaćanja kupcima, te preduzeće nije više u mogućnosti da prati plaćanje obaveza prema izvođačima radova, lokalnim zajednicama, kao i druge obaveze.

U „Šumama Srpske“ ističu da svako smanjenje proizvodnje i prodaje šumskih drvnih sortimenata utiče na poslovanje preduzeća u kome se 90 odsto prihoda ostvaruje njihovom prodajom.

U informaciji se naglašava da uspijevaju da isplaćuju plate zaposlenima, shodno raspoloživim sredstvima organizacionih dijelova, uz manja kašnjenja.

U ovom preduzeću su izrazili uvjerenje da će početak rada privrednih subjekata, kupaca šumskih drvnih sortimenata, svakako doprinijeti stabilizaciji u poslovanju, te napominju da i dalje ostaje problem nedovoljnih sredstava, jer su većini kupaca dodatno produženi rokovi plaćanja.

Iz „Šuma Srpske“ podsjećaju na činjenicu da je početkom februara ove godine došlo do velikih šteta na oko 100.000 metara kubnih četinarske šume na Romaniji, što se mora prioriterno spriječiti, kako ne bi došlo do masovnog sušenja četinara.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare