Vijenci i cvijeće povodom 70 godina od hapšenja Draže Mihajlovića

0

VIŠEGRAD – Delegacije Boračke organizacije opštine Višegrad i članovi Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske položili su danas cvijeće i vijence na centralni spomenik u Višegradu povodom 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihajlovića.
Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Dražan Perendija u obraćanju prisutnima rekao je da je ovaj datum bio tabu tema za obilježavanje.

„Kada se sa najsretnijim srpskim idejama 1941. godine krenulo u borbu protiv okupatora, desilo se nešto drugo, a neki naši saveznici su od 1942. do 1944. godine svjesno radili na izdaji kralja Petra i đenerala Draže“, naveo je Perendija.

On je dodao da je bilo puno progona, ne samo pripadnika Ravnogorskog pokreta, nego i njihovih simpatizera.

Perendija je istakao da spomenik u Višegradu zaslužuju borci posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, vožd Karađorđe i general Dragoljub Draža Mihajlović.

U 11.00 časova biće održan pomen i parastos generalu i njegovim pratiocima kapetanu Nikoli Majstoroviću, majoru Dragiši Vasiljeviću i poručniku Blagoju Kovaču koje je podignuto u Undruljama, gdje je general uhapšen 13. marta 1946. godine, a njegovi saborci ubijeni.

Polaganje cvijeća na spomenik Mihailoviću u Draževini i obraćanje najavljeno je za 12.00 časova.

Čiča Dražu su pripadnici OZNE uhapsili u okolini Višegrada 13. marta 1946. godine.

U kompleksu Draževina od 1996. godine Ravonogorski pokret Višegrad redovno organizuje obilježavanje sjećanja na hapšenje i strijeljanje generala Draže Mihailovića.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare