Vidovdanske svečanosti u Andrićgradu 27. i 28. juna

0

ANDRIĆGRAD – Povodom Vidovdana, 28. juna, praznika koji je oblikovao i oblikuje srpski identitet, nacionalne, vjerske i kulturne korjene srpskog naroda, u Adrićgradu će biti upriličena dvodnevna manifestacija.

U nedjelju, 27. juna, u 19.00 časova u Andrićevom institutu biće održano predavanje Vladana Čokića, naučnog savjetnika Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu, o temi „Seobe Slovena i određivanje srodstva ukrštanjem arhivske građe i DNK analize“.

Drugog dana manifestacije, u ponedjeljak, 28. juna, u 18.00 časova na Trgu Nikole Tesle biće upriličena dodjela „Velike nagrade Ivo Andrić“.

U programu učestvuju laureat Milovan Danojlić, Emir Kusturica, Želidrag Nikčević i Vladimir Dimitrijević, a predviđen je i nastup harmonikaša Muzičke škole „Kornelije Stanković“ Ugljevik-Bijeljina.

U 19.00 časova u Andrićevom institutu biće otvorena izložba Državnog arhiva Srbije „Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje“, čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić.

Uvodnu riječ imaće Miroslav Perišić, a izložbu će otvoriti Emir Kusturica.

Na Vizantijskom trgu u 20.00 časova biće otkriven spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, autora LJubomira Lackovića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare