Veliko gradilište i značajna turistička destinacija

0
Mladen Đurević

VIŠEGRAD – Opština Višegrad priprema tendersku dokumentaciju za rekonstrukciju glavne ulice, projektnu dokumentaciju za izgradnju velikog dječijeg igrališta, a početkom građevinske sezone kreće izvođenje radova na izgradnji pristupne saobraćajnice do Andrićgrada.

Načelnik opštine Mladen Đurević precizira za Srnu da su u protekloj godini počele pripreme tenderske dokumentacije za infrastrukturne projekte, koji su potrebni građanima i koje čekaju već niz godina.

„Počeli smo rekonstrukciju svadbenog salona, izabrani su izvođači za izgradnju javne rasvjete na velikom broju lokacija u gradu, a krenućemo u konačni završetak izgradnje vodovoda za mještane Prelova“ – ističe Đurević.

Planiran je rad na kanalizaciji u Donjem Šeganju, vodovodnoj mreži u naselju Bikavac – druga faza, vodovodnoj mreži u ulici Pionirska, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Crnča, te kanalizaciona mreža u naselju Okolište.

On je dodao da se radi i na uređenju Osojničkog potoka, a određena sredstva su pribavljena i radi se na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

„Dajemo sve od sebe da pomognemo mladim ljudima na razne načine od stipendija, da im omogućimo da u što većem broju odrade pripravnički staž, ali ulažemo ogromna sredstva i za podsticaj nataliteta“ – napominje predsjednik višegradske opštine.

Đurević najavljuje realizaciju projekata sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta.

„U protekloj godini omogućili smo da četiri firme iz Srbije otvore svoja predstavništva u Višegradu. Motivisali smo ih da baš Višegrad bude mjesto gdje će oni da pokrenu proizvodnju i kupe određenu imovinu“ – napominje Đurević.

Podaci Turističke organizacije Republike Srpske i Turističke organizacije Višegrada pokazuju da je zadnjih godina Višegrad posjetilo skoro 300.000 turista.

„Opština Višegrad je u turizam u prethodnoj godini uložila mnogo, postavili smo na četiri mjesta info-table koje do sada nisu postojale. Opština je učestvovala u nabavci kućica za prodaju suvenira, sada su svi oni unificirani i postavljeni na najbolja mjesta“ – ukazuje Đurević i napominje:

„Izgradnja Andrićgrada mnogo je poboljšala turističu ponudu Višegrada, za šta je najzaslužniji Emir Kusturica“.

Opština Višegrad ulaže velika sredstva i u razvoj poljoprivrede, a posebno na podsticaj malinarstva.

„Po prvi put su predviđena sredstva za podsticaj proizvedenog kilograma maline. Osnovali smo Poljoprivrednu zadrugu u Višegradu koja je već počela sa određenim aktivnostima, a jedna od njih je i podsticaj poljoprivrednim proizvođačima da zasade određene površine bijelim lukom“, navodi Đurević.

On napominje da opština Višegrad ima izuzetnu saradnju sa Vladom Republike Srpske, koej je obećala da će u ovoj godini pomoći u mnogim projektima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare