Veliki solistički koncert Aleksandre Radović u okviru „Ljetne scene u Palama“

0

Danas je u Palama održana press konferencija organizacionog odbora manifestacije „Ljetna scena u Palama“, na kojoj su predstavljena kulturna i sportska dešavanja u okviru manifestacije.

„Ljetna scena u Palama“ počinje 6. avgusta, a završava 29. avgusta sa proslavom Dana i krsne slave opštine Pale Velike Gospojine.

Na ovogošnjoj manifestaciji će biti održan niz kulturnih, sportskih i turističkih događaja, kao što su izložbe fotografija, predstave za djecu i odrasle, rok koncerti, veče klasične muzike, guslarsko veče, veče izvorne muzike, književne večeri, prezentacije edukativnih centara, animacije za najmlađe, koncerti i defilei kulturno umjetničkih društava. Biće održani i turniri u odbojci, košarci i fudbalu, smotra i defile sportista i sportskih klubova, posjete tursitičkim destinacijama, pećini Orlovača, ski centru Ravna Planina i diplomatski pohod.

„Moramo naglasiti da je riječ o manifestaciji u kojoj učestvuju  javne institucije, udruženja, edukativni centri, predškolske ustanove, kulturno umjetnička društva, sportski klubovi i pojedinci, a svakako očekujemo i veliku posjećenost građana Pala i drugih opština“, izjavila je za medije predsjednik organizacionog odbora Snježana Ristanović Mačar.

Građani Pala će posredstvom medija, plakata, društvenih mreža te zvanične stranice Opštine Pale biti obavješteni o preciznim terminima dešavanja pojedinih događaja koji su već fiksirani, ali postoji mogućnost izmjena iz opravdanih razloga.

Manifestacija počinje predstavom za najmlađe „Kraljevski festival“ u izvođenju Studentskog pozorišta Pale. Studentsko pozorište će tokom manifestacije izvesti tri predstave. Pored Kraljevskog festivala, tu su i predstave „Večeras Nušić priča“ i „Skadarlijska noć“. Predstave će biti odigrane u Kulturnom centru Pale, a ulaz je besplatan.

U okviru književnih večeri biće predstavljena knjiga „Mermerne istine o Bosni“ dr Radovana Karadžića na kojoj će između ostalih da govore Goran Petronijević, član pravnog tima dr Karadžića, general Milomir Savčić, prof. dr Radoslav Milošević, savremeni srpski pjesnik i član Udruđenja književnika Srbije i Crne Gore, Miroslav Toholj, srpski književnik i Rajko Petrov Nogo. Istu veče biće dodjeljena i prestižna književna nagrada „Avramov štap“ za 50. godina plodonosnog književnog rada i 70 godina života dr Radovanu Karadžiću.

Planirano je i predstavljanje knjige „Stazama srpskog rukopisnog nasljeđa Bosne i Hercegovine“, doc. dr Biljane Samardžić. Ova knjiga nastala je kao rezultat autorovih višegodišnjih istraživanja istorije srpskog jezika i pisma u Bosni i Hercegovini. Ova knjiga ima veliki ne samo naučni, već i nacionalni značaj.

Za ljubitelje izvorne muzike organizovane su večeri Izvorne muzike, Guslarsko veče i koncert KUD-a Mladost Pale, koji će ove godine ugostiti šest kudova i Izvorne grupe sa ukupno 20 grupa.

Udruženje ljubitelja umjetnosti „Uljup“ predstaviće izložbu slika umjetnika Borka Močevića. Biće predstavljena i izložba slika rukotvorina i starina na porodičnom imanju Bose i Helmuta Stefana u Jelovcima, na kojoj će se okupiti 15 slikara iz Srbije.

Od 14. avgusta planirana su centralna dešavanja na otvorenom, na bini kod Sabornog hrama, na kojoj će se predstaviti Plesnio studio Orion sa bogatim programom pod nazivom „Plesni studio Orion za svoj grad“.

Za ljubitelje rok muzike domaći rok bendovi „Kulturni centar“ i „Padrino“ održaće rok koncert 19. avgusta u 21.00 čas.

Osnovna muzička škola Pale će takođe održati koncert na otvorenom. Na bini kod Hrama će se predstaviti i edukativni cenrti In Lingva i Big ben, kao i vrtići Bubamara i Cvrčak. Za najmlađe će biti izdvojeno još jedno veče druženja sa klovnovima i animatorima na šetalištu kod hrama.

Ulaz na sve događaje biće besplatan.

Kada su u pitanju sportski događaji u toku mjeseca avgusta biće održan košarkaški Grave kup, Piksi kup turnir u malom fudbalu na kojem će ove godine učestvovati 2000 učesnika, te regionalni turnir u ženskoj odbojci.

Ovi događaji prethodiće proslavi Dana i krsne slave opštine Pale, 28. avgusta, Velikoj Gospojini.

Za 27. avgust planirana je Svečana sjednica SO Pale, a istu veče će biti održan koncert KUD-a Mladost, kao i defile učesnika koncerta.

Na dan slave u večernjim časovima građane Pala očekuje veliki solistički koncert na otvorenom. Nastupiće Aleksandra Radović, srpska kompozitorka, tekstopisac i jedna od najpopularnijih pop pjevačica u Srbiji.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević je izrazila zadovoljstvo jednom ovakvom manifestacijom koja se trudi da ponudi dešavanjima svim uzrastima i interesovanjima.

„Za turizam će posebno biti značajan Piksi turnir na Jahorini koji će okupiti nekoliko hiljada gostiju na Jahorini i u Palama. Potrudili smo se da u program uključimo i besplatan obilazak pećine Orlovača. U saradnji sa Planinarskim društvom „Romanija“ biće održani „Dani ljekobilja“, kao i obilazak Novakove Paćine. Tu su i novi sadržaji u okviru Ski centra „Ravna planina“ i meni je drago da ćemo u narednim danima imati jedan dobar i sadržajan događaj koji će obogatiti turističku ponudu Pala i regije“, izjavila je Branka Spasojević.

Generalni pokrovitelj manifestacije „Ljetna scena u Palama“ je opština Pale.

(www.palelive.com)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare