“Vedro nebo braćo” na vratima raja

0

Prkoseći temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa, promrzlinama i nedostatku kiseonika alpinisti Miroslav Bundalo iz Banjaluke i Mladen Lukić iz Pala uspjeli su da se popnu na najviši vrh Evrope Elbrus i zapale svijeće i požele vedro nebo nastradalim banjalučkim padobrancima.

Bundalo, koji je član Padobranskog kluba “Banjaluka” čijih je pet članova poginulo u avionskoj nesreći u Zalužanima kod Banjaluke, kaže da su u osvajanje Elbrusa krenuli da bi obilježili 40 dana od smrti njihovih prijatelja u nesreći koja je potresla cijelu Srpsku.

Najviši vrh Evrope sa nadmorskom visinom od 5.642 metra ostao je pod nogama hrabrih alpinista 21. juna poslije tri dana penjanja.

– Izabrao sam baš ovaj vrh jer je jedan od poginulih padobranaca Stefan Karanović nekoliko dana prije smrti kazao da je siguran da je raj negdje u Rusiji iznad 4.500 metara. Prema vjerovanjima, duše umrlih 40 dana poslije smrti čekaju pred vratima raja. Pohod na Elbrus je bila prilika da dođemo do rajskih vrata i da se još jednom pozdravimo sa prijateljima i poželimo im vedro nebo – ispričao je “Glasu Srpske” Bundalo koji se još nalazi u Rusiji.

Priča da ih nije obeshrabrilo ni to što su umjesto pet ili šest dana, koliko prosječno traje uspon na Elbrus, morali da misiju obave za samo tri dana.

– Meteorolozi su za četvrti dan prognozirali veoma loše vrijeme. Imali smo samo tri dana. Odlučili smo da pokušamo. Uspon je bio neočekivano težak, jer su nas pratile temperature i do minus 40. U nekoliko navrata smo bili na ivici odustajanja zbog promrzlina i simptoma visinske bolesti, ali smo istrajali zbog svojih prijatelja – rekao je Bundalo.

Pobijedivši sve nedaće i sibirsku zimu na vrh su stigli 21. juna u 14 časova. Na krovu Evrope zapalili su svijeće i ostavili poruku svojim prijateljima – “Vedro nebo braćo”.

– Povratak je zbog iscrpljenosti i neispavanosti bio veoma rizičan, ali smo uspjeli da se bezbjedno vratimo. Ovo je najmanje što smo mogli da učinimo u znak sjećanja na Stefana, Nemanju, Nikolu, Srđana i Alena – rekao je Bundalo.

U padu sportskog aviona u Zalužanima 20. maja poginuli su banjalučki padobranci Nemanja Goronja, Nikola Stević, Stefan Karanović, Srđan Kosić i pilot Alen Crnalić.
Prijem

Bundalo je rekao da su iz Predstavništva RS u Moskvi dobili poziv na prijem kako bi im odali priznanje za uspon na krov Evrope.

– Prijem je zakazan za 27. jun, gdje će nas pored naših predstavnika dočekati i članovi ruske planinarske federacije – kaže Bundalo i dodaje da bi u Banjaluku trebalo da stignu 29. juna.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare