Veći dio Balkana pokoren, ali ne Srbija i Srpska

0

ANDRIĆGRAD – Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je za Srnu da zapadni centri moći žele da zaokruže zonu svoje dominacije na Balkanu, te da je veći dio regiona pokoren, osim Srbije i Republike Srpske.

„Srbija i dalje neće da ide u NATO pakt i održava i dalje dobre odnose sa Rusijom. Republika Srpska insistira na svojoj dejtonskoj državnosti i nije spremna da je se odrekne zbog volje Vašingtona“, izjavio je Anđelković danas u Andrićgradu.

Prema njegovim riječima, Vašington još nije postigao sve što je planirao na Balkanu, zbog čega će nastaviti da vrši pritisak na sve vlade i države koje se odupiru njegovim namjerama.

„U Republici Srpskoj je već bilo takvih pokušaja kako bi bio uklonjen predsjednik Milorad Dodik koji nije spreman da se svede na neku vrstu marionete koja sve izvršava što se naloži, već stvara od Srpske svakim danom sve snažniju i samostalniju državnu tvorevinu“, rekao je Anđelković, nakon otvorenog panela „Narandžasti Balkan“ koji je održan u organizaciji Elektronskih novina Andrićgrada „Iskra“.

On navodi da je sada Makedonija pod udarom jer nije u prilici da se transformiše u neku vrstu albansko-slovenske konfederacije već insistira na svojoj izvornoj državnosti.

„U takvim okolnostima jedini mogući odgovor je nacionalna sloga, svest da moramo da branimo svoje države, jer ovde nije reč o napadu na bilo koju vlast pojedinačno, već o pokušaju razaranja države i svođenja svakog od tih državnih entiteta na nivo `banana-država`“, kaže Anđelković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare