Večeras specijalni program povodom obilježavanja Dana evropske baštine

0

Večeras će u Kulturnom centru Pale biti održan specijalni program povodom obilježavanja Dana evropske baštine u Republici Srpskoj posvećen „Miroslavljevom Jevanđelju“.


Kinoteka Republike Srpske /RS/ pridružiće se obilježavanju Dana evropske baštine u Srpskoj specijalnim programom posvećenim najstarijem i najljepšem sačuvanom spomeniku srpske ćirilice – Miroslavljevom jevanđelju.
Ovaj pisani spomenik je 2005. godine upisan u Uneskovu listu „Pamćenje svijeta“ i uvršten među 120 najvrednijih pokretnih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Program će biti održan u ponedjeljak, 01. oktobra u 20.00 časova, u sali Kulturnog centra u Palama, kada će premijerno biti prikazan igrano-dokumentarni film Boška Savkovića „U početku beše reč“.

Film prati istoriju i sudbinu Miroslavljevog jevanđelja, rukopisa koji po ljepoti nema premca među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima i koje predstavlja jedinstven spomenik i relikviju srpske, evropske i svjetske kulturne baštine.

Iz Kinoteke Republike Srpske saopšteno je da film osvjetljava jedinstvenu sudbinu ovog rukopisa iz 12. vijeka – od njegovog nastanka u današnjoj Crnoj Gori do upisa u Uneskov registar „Pamćenje svijeta“.

Nastao kao sažeta verzija istoimenog televizijskog serijala, film je sa velikim uspjehom obišao mnoge svjetske festivale, osvojivši brojne nagrade i priznanja.

Film je snimljen 2007. godine u nezavisnoj produkciji NIB Alternative iz Beograda, čiji je vlasnik i direktor Boško Savković, koji će, kao gost Kinoteke Srpske, učestvovati u realizaciji programa i upoznati publiku sa podvižničkim poduhvatom filmske ekipe koja je realizovala ovaj film.

Iako serijal do sada nije javno prikazivan, Savković je izrazio spremnost da publici na Palama premijerno prikaže i posljednju epizodu serije.

Posjetioci će imati nesvakidašnju priliku da vide i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, koje će biti izloženo u holu Kulturnog centra na Palama, prije i nakon projekcije filma.

Miroslavljevo jevanđelje je jevanđelistar – bogoslužbena knjiga u kojoj su tekstovi raspoređeni prema čitanjima u toku crkvene godine.

Pisano je na pergamentu slovima ustavne ćirilice i ukrašeno sa oko 300 stilizovanih minijatura i inicijala u boji i zlatu.

Najstarija rukopisna knjiga i „spomenik starosrpske pismenosti“ pisana je u posljednjoj četvrtini 12. vijeka, za potrebe zahumskog kneza Miroslava, starijeg brata Stefana Nemanje.

Nije poznato kada i kako je ova sveta knjiga dospjela u manastir Hilandar na Svetoj gori gdje je, kao najvrednija svetinja, čuvana punih sedam vijekova.

Prvi poznati podatak o knjizi potiče iz 1846. godine, kada je ruski naučnik, arhimandrit, kasnije vladika kijevski Porfirije Uspenski, očaran ljepotom rukopisa, istrgnuo jedan list i odnio ga iz Hilandara u Nacionalnu biblioteku u Sankt Peterburgu, gdje se i danas čuva, a u naučnoj javnosti je poznat kao „petrogradski list“.

Dani evropske baštine, kao zajednički program Savjeta Evrope i Evropske komisije, obilježavaju se tokom septembra širom starog kontinenta od 1991. godine različitim manifestacijama.

Cilj manifestacija je da najširu javnost upoznaju o vrijednostima svake vrste nacionalnog nasljeđa, pri čemu je osnovna zamisao ovog projekta međusobno zbližavanje stanovnika Evrope boljim razumijevanjem sopstvenog kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa pokrenuli su 2008. godine obilježavanje ovog evropskog događaja radi očuvanja i podizanja svijesti građana, a naročito mladih, o važnosti kulturnog nasljeđa i raznovrsnosti kulturnih izraza.

Dane evropske baštine obilježavaju ustanove kulture i ostali subjekti u kulturi u cijeloj Srpskoj, pa i regionalno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare