Večeras počinju „Susreti srpskih zemalja“

0

Kulturno-sportska manifestacija „Susreti srpskih zemalja“, na kojoj će učestvovati više od 200 Srba iz svih zemalja regiona i dijaspore sa ciljem da doprinese afirmaciji srpske kulture i tradicije, počinje večeras u Istočnom Sarajevu.

Predviđeno je da 24. manifestacija, koja se ove godine održava na Jahorini pod sloganom „Srpski susreti – snaga Srpske“, počne večeras u Istočnom Sarajevu cjelovečernjim koncertom Ansambla „Venac“ iz Gračanice, koji obilježava 55 godina rada.

Programom manifestacije predviđeno je da sutra u Domu kulture na Palama bude održan veliki koncert na kojem će se, osim Nacionalnog ansambla „Venac“, predstaviti i hor „Srpski pravoslavni pojci“, Kulturno-umjetničko društvo iz Bačke Palanke i Udruženje „Novoselac“ iz Vrnjačke Banje.

Sportska takmičenja u disciplini veleslalom biti održana sutra, dok će ovogodišnji susreti biti zatvoreni u subotu, 30. marta, kada će svi učesnici manifestacije tradicionalno zaigrati kolo.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da se svake godine manifestacija zatvori tradicionalnim kolom svih učesnika i tako simbolično pokaže jedinstvo i sabranost.

On je naveo da su Srbi, ma gdje živjeli, jedan narod, te da su ovi susreti značajni za očuvanje nacionalnog identiteta, kao i srpske tradicije i običaja.

„Značajni su jer okupe naše ljude iz Srpske i Srbije, rasejanja iz bivše Republike Srpske Krajine i Hrvatske. Svi damo doprinos afirmaciji naše kulture i tradicije“, rekao je Cicović.

LJubinko Stojanović iz Udruženja za zaštitu ćirilice „Dobrica Erić“ naveo je da će se na Jahorini ove godine naći 238 učesnika iz raznih zemalja regiona i svijeta koje ujedinjuju iste vrijednosti.

„Ujedinjeni smo kroz srpstvo, pravoslavlje, ćirilicu. Mi smo svi jedno. Nema veze gde je ravno, a gde je brdovito“, rekao je Stojanović.

Dugogodišnji učesnik „Susreta srpskih zemalja“ Slavko Macura je kao posebno značajno istakao to što će ovogodišnja manifestacija biti zatvorena velikim kolom, posebno zbog činjenice da je srpsko kolo od prošle godine upisano na listu svjetske nematerijalne baštine Uneska.

Manifestaciju organizuju Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Olimpijski centar „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare