Večeras “Filmoteka” posvećena Mileni Dravić

0

U znak sjećanja na nedavno preminulu divu srpskog i jugoslovenskog glumišta Milenu Dravić na Palama večeras počinje “Filmoteka” – dvodnevni program u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.
Projekcija filma “Mali film o velikoj Mileni” autora Miloša Radovića, planirana je za večeras, kao i predstavljanje monografije o Mileni Dravić, u izdanju Udruženja dramskih umjetnika Srbije.

U programu učestvuju Tatjana NJežić, autor monografije o Mileni Dravić, kao i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović.

Film Dušana Makavejeva “VR Misterije organizma” iz 1971. godine, sa Milenom Dravić u jednoj od glavnih uloga, biće prikazan sutra, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

U filmu igraju i Ivica Vidović, Jagoda Kaloper, Zoran Radmilović, Miodrag Andrić.

“Filmoteka” posvećena Mileni Dravić biće održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

Milena Dravić bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmskih, televizijskih i pozorišnih glumica. Često je nazivana najvećom jugoslovenskom filmskom divom. Rođena je 1940. godine u Beogradu na Dorćolu.

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja, a široku popularnost i prvu “Zlatnu arenu” u Puli dobila je 1962. godine za ulogu u filmu “Prekobrojna” Branka Bauera.

Velike uloge ostvarila je i u filmovima “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “LJubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Milena Dravić preminula je 14. oktobra ove godine u Beogradu u 78.godini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments