Veče posvećeno prazniku Mladenci, Svjetskom danu poezije i proljeću

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras održano tradicionalno „Poetsko i muzičko veče“ kojim su obilježeni praznik Mladenci, Svjetski dan poezije i dolazak proljeća.

Na manifestaciji je učestvovalo i 30 mladih bračnih parova koji su u Zvorniku sklopili brakove od 22. marta prošle do 20. marta ove godine.

Gosti manifestacije bio je i najstariji bračni par Zvornika – Lidija i Vojin Pažin koji su u braku 59 godina.

Predsjednik gradskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da se obilježavanje Dana poezije, dolaska proljeća i praznika Mladenci organizuje u jednom danu, simbolizujući njihove zajedničke vrijednosti.

On je naveo da je ovo dan poezije, koja na neki način simbolizuje ljubav, proljeća, kao simbola rađanja, i Mladenaca, kao nacionalnog praznika koji čuva i njeguje porodičnu tradiciju i običaje.

„Manifestaciju organizujemo već 25 godina radi oživljavanja narodnih običaja, upoznavanja sa našom i svjetskom poezijom, dok je dolazak proljeća simbol rađanja, ljubavi i obnavljanja“, istakao je Perić, podsjetivši da je ova manifestacija održana prvi put u Zvorniku 1997. godine.

Mladim bračnim parovima, kao i najstarijem bračnom paru, uručeni su cvijeće i prigodni pokloni koje je obezbijedila Gradska uprava Zvornik.

U programu manifestacije, pjesmama, muzikom, stihovima i dramskim prikazima, učestvovali su učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Tehničkog školskog centra i Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Organizator ove manifestacije je SPKD „Prosvjeta“, dok je pokrovitelj grad Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare