Važan cilj – Objezbijediti sredstva za gradske projekte

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija ističe da se u ovom periodu projektuje budžet grada za 2014. godinu i da će pokušati da uvedu novinu i obezbijede dio sredstava za podršku projektima koji se realizuju na gradskom području.

„Da bi grad bio jedan od sufinansijera projekta koje vode naši privatnici, javne i druge institucije, moramo obezbijediti sredstva u budžetu“, napominje Samardžija za Srnu.

On podsjeća da su u proteklom periodu morali da odustanu od ponuđenih projekata koje finansiraju evropski fondovi ili donatori, jer nisu mogli da obezbijede finansijsko učešće grada.

U vremenu između dvije slave prioritet je bio završetak zgrade Administrativnog centra grada, gdje su sada smještene sve službe, što umnogome olakšava rad.

Samardžija ističe da je grad u završetak zgrade „Telekoma“, koju je Vlada Republike Srpske dodijelila na trajno korištenje Skupštini grada, uložio oko 1.100.000 KM vlastitih sredstava i oko četiri miliona kredita.

On naglašava da je svečano otvaranje Administrativnog centra planirano za slavu grada – Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića, 17. septembra.

Samardžija podsjeća da su u proteklom periodu radili na jačanju kapaciteta Gradske razvojne agencije, koja je osnovana sa namjerom da bude na usluzi privrednim subjektima.

Rađeno je i na jačanju kapaciteta Turističke organizacije grada, zbog čega su iz budžeta grada preusmjerena sredstva za finansiranje plata svih zaposlenih, a sredstva od boravišne takse u iznosu od oko 180.000 KM usmjerena su na promociju turističke ponude grada.

Iz budžeta grada redovno su finansirane sve potrebe srednjih škola, za šta se godišnje izdvoji oko 600.000 KM, kao i gradskog javnog prevoza – 300.000 KM, s namjerom da se subvencioniše prevoz nerentabilnih linija, a rađeno je i na opremanju Vatrogasne jedinice u sastavu grada za koju se godišnje izdvaja više od 1.100.000 KM.

Grad se trudio da u proteklom vremenu radi na poboljšanju kvaliteta u oblasti sporta, za šta se godišnje izdvaja oko 180.000 KM, kao i za kulturu gdje je izdvojeno oko 80.000 KM.

„Znatna sredstva – oko 180.000 KM – izdvajaju se za pomoć boračkoj populaciji“, rekao je Samardžija i dodao da je u prošloj godini izvršen i otpis potraživanja prema porodicama poginulih boraca po osnovu kreditnog zaduženja za izgradnju individualnih stambenih objekata.

Gradonačelnik ističe da će, povodom slave, imati čast da ih posjeti NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, koga će upoznati o radu i aktivnostima Skupštine grada Istočno Sarajevo. Slavi će prisustvovati i gosti iz Kruševca sa kojima će biti potpisaan protokol o saradnji.

Samardžija najavljuje da će u ponedjeljak, 16. septembra, povodom slave, biti održana svečana akademija, a na dan slave, 17. septembra, u hramu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima biće služena liturgija.

U 12.00 časova planirano je svečano otvaranje Administrativnog centra i lomljenje slavskog kolača.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare