Vatrogasnoj jedinici kvadovi i mašina za pranje trgova u vrijednosti od 238.000 KM

3

Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici Istočnog Sarajeva danas su uručena dva specijalizovana kvad vozila i mašina za pranje trgova i velikih otvorenih površina, ukupne vrijednosti od 238.000 KM, a čiju nabavku je izvršio grad Istočno Sarajevo radi efikasnijeg rada i jačanja kapaciteta ove jedinice.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izjavio je novinarima da su kvadovi za gašenje požara namijenjeni za rad na izrazito nepristupačnim terenima, te da grad u kontinuitetu izdvaja budžetska sredstva za unapređenje funcionisanja ove jedinice.

On je napomenuo da su prošle godine izdvojena sredstva za Trnovo i Sokolac.

„Pored Trebinja, grad Istočno Sarajevo je jedina lokalna zajednica koja ima vozila ovakve vrste. Pored toga što smo i do sada reagovali u nepristupačnim terenima, ovo će u mnogome pomoći pri gašenju šumskih požara“, dodao je Ćosić.

Ćosić je najavio i da će grad ove godine izdvojiti 150.000 KM za kupovinu zemljišta na Sokocu za fizičku izgradnju jedinice, a biće i ulaganja u nabavku uniforme.

„U kontinuitetu izdvajamo od 500.000 KM i 800.000 KM svake godine za nabavku vozila, opreme, uniforme i sve ono što unapređuje rad naše Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice“, istakao je Ćosić, napominjući da ima oko 70 vatrogasaca u svih šest opština.

On je dodao da će se za ova dva vozila obezbijediti i oprema za čišćenje trotoara od snijega.

Starješina Teritorijalno vatrogasne jedinice Istočnog Sarajeva NJegoš Vukadin zahvalio je gradu za donaciju dva specijalizovana vatrogasna vozila koja su namijenjena za gašenje požara na otvorenom prostoru u veoma nepristupačnim terenima, gdje su lošiji putevi, a mogu da se koriste i na objektima – tavanskim prostorijama.

„Nastavljeno je ulaganje u vatrogasnu jedinicu. Grad Istočno Sarajevo ima dosta nepristupačnog prostora u šumama, planinama i vozila će koristiti mnogo u povećanju gotovosti i spremnosti jedinice za reagovanje u svim kriznim situacijama“, istakao je Vukadin.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da je veoma bitno što će jedno od ovih specijalizovanih vozila biti rapoređeno vatrogasnoj jedinici ove lokalne zajednice.

„Nema dileme da će u mnogome pomoći u gašenju lokalnih požara, ali i na određenim tavanskim prostorijama. Jačina jedne lokalne zajednice pokazuje se u osavremenjavanju i nabavci opreme, da se ide u korak sa svijetom“, istakao je Jugović.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović je istakao da je ova lokalna zajednica uz opštinu Istočna Ilidža korisnik jednog od ovih vozila.

“Nabavka ovih vozila, ali i mašine za čišćenje otvorenih javnih površina i gašenje tavanskih požara i što se planira u budućnosti mašina za čišćenje trotoara, dovodi do nove dimenzije u saradnji komunalnih preduzeća i vatrogasne jedinice i ta sinergija će biti novi iskorak u razvoju kako gradske tako i opštinske uprave“, istakao je Kostović.

Vozila su marke „polaris“ proizvedena u SAD, a nadogradnju je izvršila poznata austrijska kompanija „Rozenbauer“, koja više od 100 godina isporučuje kompletan program vozila i opreme za vatrogasne službe.

Kvadovi za gašenje požara su opremljeni modulima visokog pritiska i rezervoarima od po 200 litara vode.

Mašina za pranje otvorenih površina radi pod visokim pritiskom, namijenjena je za pranje trgova i širokih površina na otvorenom, a efikasno otklanja i sve nečistoće zalijepljene za betonske površine.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Samo neka se radi i unapredjuje za dobrobit svih gradjana. I da ulice budu ciste , nabavkom ovih vozila koje doprinose zastiti grada od prljavstine i otpadnog smeca. Da bi sve upotpunili treba svaka porodica u svom zatvorenom prostoru da koristi fotokataliticki preciscivac vazduha da bi udisali cist i svez vazduh.

Radis li ti ista u zivitu sem sto trabunjas o fotokatalitickom precistacu. Vjerovatno imas oko 60 i nikada udavana

Ova mašina za čišćenje otvorenih javnih površina je najpotrebnija Palama. Imala bi bez prestanka raditi i dan i noć i jedva bi nešto mogla postići!