Za 20 dana više od 150 intervencija

0

ISTOČNO SARAJEVO – Teritorijalna vatrogasna jedinica Grada Istočnog Sarajeva od početka marta intervenisala je više od 150 puta zbog požara izazvanih čišenjem zaraslih imanja i paljenjem suve trave, izjavio je danas Srni starješina Vatrogasne jedinice NJegoš Vukadin.Vukadin je istakao da su svi požari prošli bez ljudskih žrtava i povrijeđenih, kao i bez veće materijalne štete.

On je upozorio da su isključivo ljudski faktor i nemar krivi za toliki broj požara u martu.

Vukadin je naveo da su pojedini vatrogasci po četiri, pet dana uz minimalan odmor bili na terenu, te da zbog kiše danas i sutra očekuju predah.

On je pohvalio saradnju Vatrogasne jedinice sa lokalnim stanovništvom i šumskim gazdinstvima u gašenju požara.

„Šumska gazdinstva su na vrijeme slala ljude koji su, iako nemaju adekvatnu opremu, pružili znatnu pomoć, kao i stanovništvo u seoskim područjima“, rekao je Vukadin i napomenuo da su vatrogasci sve vrijeme bili u kontaktu sa Civilnom zaštitom.

Vukadin je precizirao da gradsku vatrogasnu jedinicu čine jedinice sa sjedištem na Sokocu, Palama i u Istočnom Novom Sarajevu, te jedna ispostava u Trnovu.

„Reagovali smo na svaku dojavu o požarima jer je to naša obaveza, a u gašenju vatre učestvovalo je 48 ljudi sa 15 vozila“, rekao je Vukadin.

On je apelovao da stanovništvo ne koristi vatru kao način za čišćenje imanja i uništavanje korova, te da ne pale otpad između objekata, posebno stambenih.

„Ogromna površina opština Istočnog Sarajeva ostala je bez stanovništva, nema stoke i onda vlasnici imanja na proljeće paljenjem uništavaju suvu travu“, objasnio je Vukadin i dodao da reaguju na svaku dojavu, ali da odlazak na udaljeni teren zbog bezazlenog požara slabi mogućnost za reakciju u slučaju drugih eventualnih požara koji bi mogli imati posljedice po ljude i imovinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare