Vasiljević: Tunel za dezinfekciju značajan u prevenciji

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević zahvalio je Crvenom krstu Republike Srpske za donaciju tunela za dezinfekciju, koji je montiran danas ispred ove zdravstvene ustanove, a koji će imati značajnu primjenu u prevenciji daljeg širenja virusa korona među stanovništvom.

„Pacijenti koji ulaze u Dom zdravlja prolaziće kroz tunel i na taj način biće izvršena dezinfekcija, čime se mogućnost širenja zaraze smanjuje na najmanju moguću mjeru“, izjavio je Vasiljević novinarima.

On je napomenuo da je tunel za dezinfekciju predviđen isključivo za pacijente koji ulaze u Dom zdravlja.

„Epidemiološka situacija na ovom području za sada je stabilna i već otprilike oko tri sedmice nemamo nijednog registrovanog pacijenta sa virusom korona. Broj stanovnika koji su pod zdravstvenim nadzorom znatno je smanjen. Prema informacijama od prije tri dana, to je bilo ispod stotinu ljudi koji su pod nadzorom, a prije 15 dana bilo je više od 600“, naveo je Vasiljević.

On je dodao da se ambulanti za akutne respiratorne infekcije svakodnevno javi pet do šest ljudi, a radno vrijeme je od 7.00 do 19.00 časova, što je jedan od pokazatelja da među stanovništvom, za sada, nema ni opštih akutnih respiratornih simptoma.

Vasiljević je podsjetio da će danas biti raspušteni lokalni karantini, te da iako je stabilna epidemiološka situacija, važno da se stanovništvo i dalje pridržava ranije izrečenih mjera.

„Bitno je da mi samodisciplinom utičemo na to da se smanji širenje virusa, a to podrazumijeva da nosimo zaštitnu opremu, održavamo distancu, izbjegavamo veće grupisanje, redovno pranje ruku i druge“, istakao je Vasiljević.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Istočno Sarajevo Milan Simanić napomenuo je da su tuneli atestirani i sa upotrebnom dozvolom, lako se postavljaju i demontiraju, bezbjedni su, a funkcionišu putem senzora.

On je izrazio zadovoljstvo što se tokom Nedjelje Crvenog krsta Republike Srpske, koja traje od 8. do 15. maja, uručuju tuneli za dezinfekciju domovima zdravlja Istočno Sarajevo i Pale, čime se doprinosi borbi protiv trenutne pošasti.

„Tuneli su vrlo kvalitetni, koriste sredstva za dezinfekciju koja u velikom postotku ubijaju sve viruse i bakterije. Kada korisnik prođe kroz tunel, dejstvo tih sredstava traje 24 časa“, istakao je Simanić.

Simanić je naveo da je tunel u vlasništvu Crvenog krsta, te da će na ovoj lokaciji ostati i duži period, u zavisnosti od potrebe, pa možda čak i do jeseni.

Prema Simanićevim riječina, aktuelne aktivnosti Crvenog krsta tokom ova dva mjeseca su prvenstveno socijalno-humanitarna i zdravstvena djelatnost, kao što je pomoć stanovništvu, domovima zdravlja, bolnicama, te podjela humanitarne pomoći.

„Ovih dana, tokom muslimanskog praznika Ramazana, imamo podjelu 200 paketa na ovoj regiji povratnicima“, naveo je on i zahvalio na nesebičnoj pomoći volonterima, koji su, kako je rekao, dragulj Crvenog krsta.

Crveni krst Republike Srpske danas je ispred Doma zdravlja u Istočnom Novom Sarajevu organizovao montažu tunela za dezinfekciju, a isto je previđeno i na području opštine Pale ispred lokalnog Dom zdravlja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare