Vasiljević: Aktivno 148 slučajeva zaraze, apel građanima da poštuju mjere

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Epidemiološka situacija u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža je izuzetno teška jer se svakodnevno javlja sve veći broj pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, a trenutno je aktivno 148 slučajeva zaraze virusom korona, rekao je Srni direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević.

„Simptomi sezonskog gripa i prehlade minimalni su u odnosu na ukupan broj pacijenata sa akutnim respiratornim simptomima. Tako da kada se nekom pojave simptomi, skoro sa sigurnošću možemo očekivati da će test pokazati da je pozitivan na kovid 19“, pojasnio je Vasiljević.

On je naglasio da test pokaže da su kovidom 19 zaraženi skoro svi pacijenti koji se jave u Dom zdravlja sa simptomima i naveo primjer da od 60 uzetih uzoraka, virus korona bude potvrđen kod više od 50.

Uglavnom su se javljali pacijenti srednje i mlađe životne dobi, a u posljednje vrijem, ističe Vasiljević, sve je više pacijenata starije životne dobi sa teškom kliničkom slikom.

„Zbog preopterećenosti Bolnice ‘Srbija’ mi smo preuzeli na sebe da liječimo ambulantno pacijente koji imaju obostranu upalu pluća iako je bila praksa da se pacijenti sa teškom i srednjom kliničkom slikom šalju na bolničko liječenje“, rekao je Vasiljević, dodajući da se praćenjem zdravstvenog stanja određuje komletan tok liječenja.

Vasiljević je rekao da se brisevi uzimaju kod svih pacijenata kod kojih se pojave simptomi akutne respiratorne infekcije.

On je naglasio da je zdravstveni sistem preopterećen, te da se brisevi koji se uzimaju u Domu zdravlja Istočno Sarajevo šalju na analizu u Foču, ali da se zbog preopterećenosti tamošnje laboratorije, jednom ili dva puta u sedmici brisevi šalju na analizu u Banjaluku.

„Na taj način pokušavamo rasteretiti laboratoriju u Foči“, rekao je Vasiljević.

On je poručio da se brisevi u Domu zdravlja Istočno Sarajevo uzimaju svakodnevno od 7.00 časova u ambulanti za respiratornu infekciju „Lukavica tri“ na raskrsnici kod Elektrotehničkog fakulteta, te da će uskoro biti osposobljen još jedan prostor preko puta Doma zdrtavlja gdje će briseve uzimati u istom terminu.

„To je prostor koji je koristila apoteka, a dobili smo ga zahvaljujući opštini Istočno Novo Sarajevo i Studentskom centru. Tu je planirana izgradnja studentskog centra“, pojasnio je Vasiljević, dodajući da se u ambulanti za respiratornu infekciju dnevno pregleda između 80 i 100 pacijenata.

On je naveo da je to ogroman broj, ako se uzme u obzir da zdravstveni radnici rade u zaštitnim odijelima, pod maskom, sa vizirom, jedan izuzetno ozbiljan posao koji zahtijeva maksimalne napore i koncentraciju.

Vasiljević je poručio građanima koji procijene da nemaju teže simptome, da se samoizoluju, prate stanje, te da ne dolaze odmah u Dom zdravlja, dok oni koji imaju povišenu temperaturu, glavobolju, kašalj, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, povraćanje da se jave porodičnom ljekaru ili Higijensko-epidemiološkoj službi na brojeve telefona 057/230-456, 057/230-970, 057/230-899 i 057/230-640.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Istočno Sarajevo radi svakim radnim danom od 7.00 do 19.00 časova i subotom od 7.00 do 12.00 časova.

On je rekao da će osim aktivnog broja telefona Hitne pomoći 057/340-782, ukoliko se ukaže potreba biti otvoreno još linija.

Vasiljević je rekao da se rentgensko snimanje pluća i laboratorijski nalazi pacijentima kod kojih je potvrđen virus korona ili se sumnja na prisustvo zaraze, radi svaki radni dan od 19.00 do 21.00 čas, radi bezbjednosti ostalih pacijenata.

On je naglasio da zbog pogoršane epidemiološke situacije trpi i porodična medicina, jer su zbog pojave virusa među ljekarima bili primorani da doktore porodične medicine prebace u akutno respiratornu ambulantu.

„U tom slučaju imamo situaciju da ljekar porodične medicine vodi i po tri tima, što znači između 4.000 i 6.000 stanovinka na jednog ljekara. To je zaista mnogo“, rekao je Vasiljević.

Vasiljević je kao problem istakao i nedostatak vozila Hitne pomoći, jer Dom zdravlja Istočno Sarajevo trenutno ima samo jedno vozilo.

„Mi ne možemo poslati vozilo na teren, jer onda Hitna pomoć ostaje bez vozila u slučaju infarkta ili nekog drugog hitnog slučaja. Mi nemamo novca da kupimo vozilo i nadam se da će lokalna zajednica i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite imati razumijevanja i riješiti nam taj problem“, rekao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža trenutno je aktivno 148 slučajeva zaraze kovidom 19, od čega je 17 medicinskih radnika, dok su u izolaciji 3.283 lica, a iz izolacije je izašlo 2.509 lica.

On je rekao da je u ove dvije opštine do sada urađeno 1.597 testiranja na kovid 19.

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo apelovao je na građane da se pridržavaju propisanih mjera, nose masku, drže distancu i uzdrže od okupljanja.

„Samo zajedno možemo uticati na suzbijanje širenja zaraze. Zamolio bih građane za strpljenje i da imaju razumijevanje za medicinsko osoblje, jer svi smo mi na istoj strani i jedan tim“, konstatovao je Vasiljević.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare