Vakuum pakerica za proizvođače romanijskog skorupa-kajmaka

0

SOKOLAC – Udruženje proizvođača romanijskog skorupa-kajmaka dobilo je vakuumsku pakericu, koja će dodatno pomoći u prodaji ovog autohtonog proizvoda, standardizovanog kroz postupak zaštite geografske oznake porijekla, rekli su Srni u Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručni usluga u poljoprivredi.

Riječ je o savremenoj opremi za pakovanje, „henkelman marlin 90“, sa odgovarajućim dodacima.

„Rješenjem pakovanja stečen je preduslov za organizovan način prodaje romanijskog skorupa-kajmaka na čitavom tržištu BiH, uz zadovoljavanje osnovnih higijenskih zahtjeva, kao i zahtjeva standarda u oblasti bezbjednosti hrane“, navela je rukovodilac ove područne jedinice Jelena Mićić.

Mićićeva je rekla da je vakuumska pakerica nabavljena u okviru „Projekta razvoja tržišne poljoprivrede dva“, a zahvaljujući podršci iz projekta USAID-a i Vlade Švedske /Farma dva/.

Ona je naglasila da je osnovni cilj projekta uspostavljanje organizovanog načina prodaje romanijskog skorupa-kajmaka i regionalno predstavljanje proizvoda.

Prema njenima riječima, uz pomoć Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, proizvođači autohtonog proizvoda romanijskog skorupa-kajmaka, žene iz ruralnih područja opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica su se organizovale u Udruženje proizvođača i uspjele da izvrše neophodne edukacije svojih članica, izrade elaborat za romanijski skorup-kajmak, zaštite proizvod geografskom oznakom/imenom porijekla na tržištu BiH i pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo /WIPO/.

Mićićeva je istakla da je Udruženje izvršilo i istraživanje tržišta, koje je pokazalo veliki potencijal za plasman proizvoda na tržištu BiH saradnjom sa ugostiteljskim objektima, velikim trgovačkim lancima, kao i potencijal za plasman proizvoda u susjedne zemlje.

„Trenutni fokus Udruženja je unapređenje prodaje ovog proizvoda sa visokom dodatnom vrijednošću, odnosno prodaje na organizovan način“, istakla je Mićićeva.

Ona je navela da je manifestacija „Dani kajmaka“, planirana za 17. septembar na Han Pijesku, samo jedan od načina promovisanja poljoprivrednih proizvoda iz ruralnih sredina.

Mićićeva očekuje učešće većeg broja proizvođača kajmaka i drugih poljoprivrednih proizvođača na „Danu kajmaka“ u Han Pijesku.

Ona je istakla da će dio organizacije i tehničke pomoći preuzeti Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac.

Predsjednik Udruženja proizvođača romanijskog skorup-kajmaka Nada Maksimović rekla je Srni da je ova vakuum pakerica smještena u eko-kuću Udruženja za prodaju ovog autohtonog proizvoda na Han Pijesku i da su dvije članice obučene za rad na vakuum pakerici.

„Savremenim načinom pakovanja trajenje našeg proizvoda će produžiti od pet do sedam puta, što je veoma bitno jer u sebi ne sadrži nikakav konzervans“, istakla je Maksimovićeva.

Maksimovićeva je navela da se očekuje još bolja prodaja ovog autohtonog proizvoda, a naredne sedmce ovo udruženje dobiće i rashladnu vitrinu u okviru istog projekta, putem kojeg su dobili i opremu za pakovanje.

Udruženje proizvođača romanijskog skorupa-kajmaka osnovano je 2014. godine i sada okuplja 24 članice.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, Područna jedinica Sokolac, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare