Uz manje šećera i soli, a više vježbe – do boljeg zdravlja

0

FOČA – Svjetski dan zdravlja obilježen je danas u Foči akcijom besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska u kojoj je više stotina građana na Gradskom trgu provjerilo riziko-faktore.

Predsjednik Udruženja dijabetičara Ana Vladičić rekla je da je među pregledanim građanima bilo i onih kojima je otkriven povišen šećer u krvi, a da toga ranije nisu bili svjesni, kao i pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom, koji su upućeni u Dom zdravlja.

Ona je navela da se od 2011. godine, kada je osnovano fočansko udruženje, bilježi stalni rast oboljelih od dijabetesa.

„U Foči je 2011. bilo 450 oboljelih, među njima sedmoro djece, a sada ih je više od 1.000 i dvadesetak djece“, navela je Vladičićeva.

Vladičićeva je istakla da je šećer bolest 21. vijeka, u stalnoj je ekspanziji i poprima karakteristike pandemije, ali da nije nikakav bauk.

„Ovakvim akcijama pokušavamo građanima da objasnimo na koji način se otkriva šećer, kako se prate njegove vrijednosti i kako se živi sa dijabetesom“, navela je Vladičićeva.

Prodekan Medicinskog fakulteta za nauku i istraživanje Biljana Mijović rekla je da se godišnje u Srpskoj registruje 10.000 novooboljelih od kardivaskularnih bolesti, a da zatim slijede maligne bolesti sa oko 6.000 novih slučajeva i dijabetes sa oko 1.200 novooboljelih godišnje.

Ona je dodala da su alkohol, duvan, nedovoljna fizička aktivnost, dosoljavanje hrane i sve manje dojenje beba najveći rizici koji dovode do bolesti.

„Ministarstvo zdravlja Srpske je na osnovu ovih pokazatelja donijelo akcioni plan smanjenja hroničnih nezaraznih bolesti, čija je realizacija već krenula, a koji sadrži veoma mnogo konkretnih aktivnosti“, navela je Mijovićeva i dodala da je riječ o preporukama korištenja proizvoda sa manje soli, šećera i masti, kao i važnosti fizičke aktivnosti.

Ona je najavila da će u gradovima i opštinama biti osnovani lokalni odbori za zdravlje koji će odgovarati svojojoj skupštini i načelniku.

Zdravlje je danas prekontrolisao i sedamdesetogodišnji Radivoje Pavlović.

„Ovakve akcije su odlične i trebalo bi da su češće, da narod redovno mjeri pritisak i nivo šećera da bi znao na čemu je i kako je. Meni su vrijednosti normalne, pritisak 120 sa 80, a šećer šest“, rekao je Pavlović.

Akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi organizovali su Udruženje dijabetičara i Dom zdravlja u saradnji sa Medicinskim fakultetom, Regionalnim centrom Instituta za javno zdravlje i Gradskom apotekom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare