Uveden računarsko-informatički smjer u gimnaziji

1

SOKOLAC – U prve razrede Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ na Sokocu planiran je upis 104 učenika, a u gimnaziji će đaci, osim opšteg, od naredne godine moći da upišu i računarsko-informatički smjer, rekao je Srni direktor ove ustanove Miroslav Maksimović.

„Novim smjerom u gimnaziji data je mogućnost mladima da idu ukorak sa vremenom i potrebama društva, pa će, u skladu sa odlukom Skupštine opštine, biti opremljen i kabinet za rad sa učenicima koji se opredijele za računarsko-informatički smjer“, naveo je Maksimović.

On je rekao da se veliki broj maturanata sa područja Sokoca i Han Pijeska već decenijama opredjeljuju za tehničke fakultete i da su to imali u vidu odbornici Skupštine opštine kada su predložili uvođenje novog smjera u gimnaziji.

Maksimović je rekao da će se, prema planu upisa u prve razrede srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u školi na Sokocu i područnom odjeljenju na Han Pijesku učenici moći opredijeliti za tri struke – gimnaziju, šumarstvo i obradu drveta, te ekonomiju, pravo i trgovinu.

On je naveo da će po 22 učenika moći upisati u odjeljenja opšteg i računarsko-informatičkog smjera u gimnaziji na Sokocu, a u opštoj gimnaziji u područnom odjeljenju na Han Pijesku 16 đaka.

Prema njegovim riječima, za zanimanja šumarski tehničar i ekonomski tehničar na Sokocu moći će da se upišu po 22 učenika.

Maksimović je naveo da je su prošle godine upisana 102 učenika, te izrazio očekivanje da će i ove godine plan upisa biti u potpunosti ostvaren.

Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ u školi na Sokocu i u Područnom odjeljenju na Han Pijesku u ovoj školskoj godini ima ukupno 402 učenika.

Upis učenika u prve razrede srednjih škola u Republici Srpskoj u prvom upisnom roku počinje 10. i trajaće do 21. juna, a u drugom roku od 1. do 12. jula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Mislim da je ovo odličan potez. Najdeficitarniji kadar je trenutno u IT sektoru a potreba za ovim kadrom će biti sve veća.
Nadam se da će se i SŠC Pale odlučiti na ovaj korak.