Formiran Forum za bezbjednost grada

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković biće predsjedavajući Foruma za bezbjednost grada, koji je danas konstituisan, a sjednice novoformiranog tijela održavaće se najmanje jednom u šest mjeseci.

Vuković je, nakon konstitutivne sjednice Foruma, rekao novinarima da Grad do sada nije imao ovakvo tijelo, jer su opštine u njegovom sastavu imale svoje forume.

On je dodao da su zajedno sa lokalnom Policijskom upravom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske odlučili da formiraju Forum koji će se baviti pitanjima koja prevazilaze interes opštine.

Vuković je naglasio da je na današnjoj sjednici usvojena odluka o konstituisanju Foruma za bezbjednost od 25 članova, odnosno predstvanika različitih institucija, a da se njihov broj u narednom periodu može povećati ukoliko to bude potrebno.

„Dogovorili smo se da ćemo sjednice sazivati najmanje jednom u šest mjeseci, a po potrebi i češće ukoliko bezbjednosna situacija to bude zahtijevala, eventualne elementarne nepogode ili drugi problemi“, kaže Vuković.

On je ocijenio da je ovo dobra odluka za građane Istočnog Sarajeva, ali i zbog komunikacije između institucija na sastancima Foruma za rješavanje određenih pitanja.

Prema njegovim riječima, već je identifikovan problem kretanja vozila i ljudi na području grada, a s obzirom na dugu graničnu liniju sa Federacijim BiH i znajući da kriminal ne poznaje granice, Grad je sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo ušao u realizaciju Projekta video-nadzora „Za bezbjednije Istočno Sarajevo“.

Vuković naglašava da se sve čini da se ovaj projekat što prije realizuje, nabavljena je potrebna oprema, ali su se pojavili tehnički problemi, poput nestabilnosti interneta i trenutno se radi na rješavanju.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da su u opštinama u sastavu grada forumi za bezbjednost formirani 2006. godine, a da će ubuduće kroz Forum za bezbjednost grada, u koji su uključene sve institucije, rješavati konkretne probleme da bi stanje bezbjednosti bilo na višem nivou.

Šehovac je izrazio uvjerenje da će Forum sigurno dati dobre rezultate u budućnosti, a Policijska uprava Istočno Sarajevo će predložiti određene projekte i zajedno sa ostalim institucijama ih realizovati.

„Uključićemo i predstavnike građana koji će moći da iznesu svoje inicijative i animiraju stanovništvo da bi svi zajedno radili na kreiranju povoljnog stanja bezbjednosti na području Policijske uprave kada je u pitanju stanje javnog reda i mira, kriminaliteta, bezbjednosti saobraćaja“, rekao je on.

Šehovac je naglasio da je već postavljeno 30 odsto video-nadzora na području grada i istakao da projekat već daje rezultate.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare