Utvrđuju kriterijume za sticanje statusa grada i broja zaposlenih

0

ZVORNIK – Nacrtom zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave utvrđuju se kriterijumi za sticanje statusa grada i stvaraju jasni parametri za utvrđivanje maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj upravi, rekla je pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Milanka Šopin.

Šopinova je na javnoj raspravi u Zvorniku navela da, prema novom zakonskom rješenju, lokalna uprava može imati tri zaposlena na hiljadu stanovnika, ali je istakla da opštine, koje imaju do hiljadu stanovnika, mogu imati maksimalno pet zaposlenih.

Ona je napomenula da se novim zakonom utvrđuju kriterijumi za broj zaposlenih na određeno vrijeme, kao i da su novim zakonskim rješenjima predviđeni i rokovi za usklađivanje broja zaposlenih i to do 31. decembra 2017. godine.

Šopinova je istakla da novi zakon predviđa mogućnosti i daje ovlaštenja Vladi Republike Srpske da u slučajevima određenim zakonom raspusti skupštinu opštine, odnosno grada.

„U tom slučaju imenuje se privremeni organ koji čine pet članova. Funkcija privremenog organa je u stvari funkcija skupštine opštine ili grada do konstituisanja nove skupštine, odnosno održavanja prijevremenih izbora“, kaže Šopinova i dodaje da je ovaj zakon usklađen sa usklađen sa novim Zakonom o radu.

Prema njenim riječima, u tom dijelu novine se odnose, prije svega, na način popunjavanja upražnjenih radnih mjesta, preferira se premještaj, interni konkurs, pa tek onda javni oglas.

Šopinova je napomenula i da se Nacrtom zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave uređuju odnosi između republičkih i organa jedinica lokalne samouprave u smislu stvaranja odgovarajućih pravnih pretpostavki za funkcionisanje, prvenstveno, predstavničkih organa.

Za sve date sugestije i primjedbe na Nacrt zakona Šopinova je rekla da će biti razmotrene, te je objasnila da je cilj da se kroz ponuđena zakonska rješenja dođe do efikasne lokalne gradske upave.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava koje gravitiraju Zvorniku, a organizovalo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare