Utrostručen broj korisnika

0

Narodna biblioteka Pale je gotovo utrostručila broj svojih korisnika u 2016. godini u poređenju sa protekle dvije godine, rekla je Srni direktor biblioteke Nada Močević-Gajović.
Ona je precizirala da je ukupan broj upisanih korisnika u 2016. godini iznosio 1.126, a u 2014. i 2015. taj broj je bio oko 300 članova.

Gajovićeva je rekla da je članarina besplatna za djecu poginulih boraca, djecu predškolskog uzrasta i prvih razreda, a od prošle godine i za sve nezaposlene osobe evidentirane u paljanskom Zavodu za zapošljavanje, koji za učlanjenje treba da donesu potvrdu od Zavoda.

Najveći broj osoba koji koriste biblioteku su osobe dobi od 30 do 80 godina.

Prema njenim riječima, biblioteka raspolaže sa 32.000 knjiga, a njen dalji razvoj sprečava nedovoljan prostor za smještaj.

Površina biblioteke je 104 metra kvadratna, od čega je prostor za smještaj knjižnog fonda 74 metra kvadratna.

Ona je rekla da biblioteka nema adekvatan prostor za obavljanje svoje osnovne djelatnosti i da su zbog toga opštini Pale prije nekoliko godina uputili zahtjev za izgradnju novog objekta dok je načelnik opštine bio Slobodan Savić, ali do danas nisu dobili povratne informacije.

„Zahtjev je bio u opštini, a šta se desilo sa njim, ja ne znam. Napravljen je cijeli projekat i tražena je lokacija za izgradnju bibilioteke, ali za sve ove godine nismo saznali ništa“, rekla je Gajovićeva.

Ona kaže da svake godine obnavljaju knjižni fond kako bi zadovoljili potrebe čitalaca, a nabavljaju i stručnu literaturu zbog studenata.

„Dosta sugrađana donosi knjige, jer prepoznaju biblioteku kao instituciju u kojoj se knjiga najbolje sačuva“, rekla je Gajovićeva.

Ova ustanova od 2012. godine izdaje godišnje jednu knjigu i u pripremi je peta.

Gajovićeva ističe kao bitan projekat za biblioteku u ovoj godini jeste digitalizacija i obuka zaposlenih u saradnji sa „Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare