Usvojeni programi asfaltiranja puteva, rekonstrukcije i gradnje objekata

0

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas godišnje programe uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje, kao i utroška sredstava od šumskih sortimenata, koncesionih i vodnih naknada.

Najveća stavka u programu uređenja građevinskog zemljišta, čija je vrijednost 721.000 KM, jeste otplata mosta „Deveti maj“ na Drini, koji je izgrađen prije tri godine, a ove godine je za te namjene planirano 341.000 KM.

Za plaćanje izvršenih radova modernizacije dijela lokalnog puta prema Jošanici, na dionici od Univerzitetske bolnice do Medicinskog fakulteta, ove godine biće izdvojeno 264.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Ranko Popović napomenuo je da je bilo propusta u radovima, jer su šahtovi na kolovozu ostali iznad nivoa asfalta, pa je izvođač radova obavezan da ove godine uradi popravku.

On je dodao da parking koji je izgrađen na toj dionici još ne može da se koristi jer se obrušila zemlja i kamenja, pa će u ovoj godini biti izdvojeno 10 hiljada maraka za postavljanje zaštitne mreže.

Za rekonstrukciju Doma zdravlja biće izdvojeno 109.395 KM, a sportske sale „Partizan“ 79.366 KM i ta sredstva su rezervisana u prošlogodišnjem budžetu.

Sala „Partizan“ je ove zime prvi put dobila centralno grijanje, a pri kraju su i radovi u potkrovlju objekta, koje će biti prilagođeno za potrebe Kulturno-umjetničkog društva „Foča“.

Ovim programom, između ostalog, predviđena je rekonstrukcija krova stambene zgrade na Brodu, kao i nastavak postavljanja rasvjete u naselju Prevrać i gradnje kapele na groblju Božovac.

Programom utroška sredstava od šumskih sortimenata, čija je vrijednost 559.000 KM, planirano je da, između ostalog, za asfaltiranje lokalnih puteva bude izdvojeno 103.000 KM, za sanaciju lokalnih i nekategorisanih puteva 265.000, za sanaciju dionice puta u mjesnoj zajednici Lazarevo 61.670 KM, a za elektrifikaciju u mjesnoj zajednici Kratine 64.000.

Programom utroška sredstava od koncesionih naknada previđeno je izdvajanje od 15.000 za saniranje rafting puta kroz kanjon Tare, za uređenje gradske deponije 42.500 i za otplatu ranije postavljene led rasvjete 95.000 KM.

Odbornici opozicionih SDS-a i DNS-a imali su primjedbe da su male planirane koncesione naknade od 152.000 KM, imajući u vidu da na području opštine Foča postoje četiri male hidroelektrane i rudnik uglja, te da se iz rijeka izvlači ogromna količina šljunka.

Prethodnog dana usvojen je budžet za 2021. godinu od 12 miliona KM, te plan rada opštinske uprave i program rada načelnika opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare