Usvojeni izvještaji o radu preduzeća čiji je osnivač grad

0

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su izvještaje o radu i finansijskom poslovanju u prošloj godini preduzeća čiji je osnivač grad, kao i plan poslovanja za ovu godinu.

Usvojeni su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju u prošloj godini, te planovi poslovanja za ovu godinu Agrarnog fonda Istočno Sarajevo, Matične biblioteke, Turističke organizacije „Jahorina“, „Gradske radio-televizije“ Istočno Sarajevo, Gradske razvojne agencije.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili i izvještaj o utrošku finansijskih sredstava datih srednjim školama u 2020. godini i plan utroška za 2021. godinu po budžetu grada Istočno Sarajevo.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da je to oko 500.000 KM grant sredstava, koje svake godine grad izdvaja za finansiranje materijalnih troškova četiri srednje škole u kojima se prošle godine školovalo 2.010 učenika.

Odbornici su prihvatili informaciju o stanju boračko-invalidske zaštite na području Istočnog Sarajeva.

Vučetić je naveo da je izdvajano svako godine 150.000 KM za rad boračkih organizacija na području grada, i to za stimulacije, subvencije i pomoći borcima, te 7.000 KM za rad Regionalne boračke organizacije.

„Sve članice grada izdvajale su znatna sredstva za osnovna i dopunska prava boraca koja su iznosila u prošloj godini oko 500.000 KM, a grad je aktivno radio na obilježavanju značajnih datuma iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata“, istakao je zamjenik gradonačelnika.

Vučetić je naveo da je u ovoj godini planirano 50.000 KM za spomenik žrtvama NATO bombardovanja, kao i određena sredstva za „Kapiju grada“, odnosno za njeno idejno rješenje, u vrijednosti od 10.000 KM.

On je podsjetio da su aktivnostima grada Istočno Sarajevo i poslanika sa ove regije, a odlukom Vlade Republike Srpske, Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, te spomen-kosturnica na Vracama, postali od posebnog istoriskog značaja za Republiku Srpsku.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo Goran Šehovac zahvalio je za sredstva za izgradnju spomenika za žrtve NATO bombardovanja.

„Građani Istočnog Sarajeva, a tadašnjeg Srpskog Sarajeva zaslužili su takav spomenik“, istakao je Šehovac, te izrazio zadovoljstvo što su izdvojena sredstva za idejno rješenje „Kapije grada“, koja će povezivati opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža na lokalitetu šetalište „Dr Miodrag Lazić“.

Prema njegovim riječima, ova kapija će imati više vrijednosti, a jedna je da će biti muzejskog karaktera, jer je tu predviđen muzej, posvećen svim sarajevskim Srbima koji su izašli iz Sarajeva.

Odbornici su usvojili i informaciju o izdatim ekološkim dozvolama na području grada Istočno Sarajevo za proteklu godinu, kao i odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim naknadama i odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama na području grada.

Na sjednici su imenovani članovi Upravnog odbora Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Konstitutivna sjednica Skupštine grada Istočno Sarajevo trebalo bi da bude održana oko 15. aprila.

Okrugli sto sa privrednicima o unapređenju poslovnog ambijenta

Predstavnici Investiciono razvojne banke /IRB/ i Garantnog fonda Republike Srpske i grada Istočnog Sarajeva danas su privrednicima sa ovog područja predstavili kreditne linije namijenjene oporavku privrede od posljedica pretrpljenih zbog pandemije virusa korona, ali i njenom daljem razvoju.

Direktor IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je na okruglom stolu u Istočnom Sarajevu promovisan najnoviji aranžman ove finansijske institucije sa Svjetskom bankom vrijedan 20,5 miliona evra, a koji je posvećen mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim posljedicama zbog virusa korona.

„Osnovni uslov će biti poređenje zadnjeg kvartala 2019. godine sa zadnjim kvartalom 2020. godine, pri čemu minimalan pad mora biti 20 odsto“, rekao je novinarima Vrhovac.

On je precizirao da će sredstva biti namijenjena za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava privrednika, s tim da će kroz ovu kreditnu liniju privrednicima biti omogućeno da 20 odsto sredstava koriste za refinansiranje postojećih obaveza.

Navodeći da je ovo prvi od planiranog niza sastanaka sa privrednicima širom Srpske, Vrhovac je ocijenio da se radi o najboljem načinu kako bi čule potrebe i problemi privrednika, ali i kako bi IRB predstavio svoje programe.

„Iza nas je godina dana pandemije, koja je prouzrokovala velike probleme“, istakao je Vrhovac i podsjetio da je IRB još u martu prošle godine reagovao sa setom mjera koje je odobrila Vlada Srpske, a koje se ogledaju u sniženju kamata za 0,5 odsto na sve kreditne linije, kao i dodatnim grejs periodima, moratorijuma i dodatnim rokovima.

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar naveo je da je Vlada Srpske prošle godine usvojila program mjera podrške privrednim subjektima za umanjenje štete od posljedica virusa korona, kojima je predviđeno davanje garancija bankama u iznosu od 70 odsto za odobrena kreditna sredstava preduzećima koja su pretrpjela štetu.

„Za mikro, mala i srednja preduzeća planiran je iznos od 50.000 do 400.000 KM na sedam godina i to je zaživjelo. Mi to radimo već četvrti mjeseca i rezultati su dobri, sa devet komercijalnih banaka koje posluju u Republici Srpskoj i dvije mikrokreditne organizacije već je ugovoreno 160 miliona KM kredita koje će one odobriti od svojih sredstava“, rekao je Krčmar i dodao da postoji veliki inters privrednika za ova sredstva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izjavio je da je sastanak za oko 50 privrednika sa područja šest gradskih opština sa predstavnicima IRB-a i Garantnog fonda organizovan kako bi im se predočilo šta rade ove dvije institucije Srpske i koji su im finansijski instrumenti dostupni za proširenje odnosno nastavak poslovanja.

„Okupili smo predstavnike svih djelatnosti“, izjavio je Ćosić, navodeći da je privredni sektor u Istočnom Sarajevu izuzetno raznovrstan, od građevinarstva, turizma, ugostiteljstva, trgovine, do drvoprerađivačke i metalne industrije.

On je ocijenio da je trenutno najinteresantnija kreditna linija IRB-a od 20,5 miliona evra, pogotovo što je namijenjena sektoru privrede koji je trpio gubitke u vrijeme virusa korona.

„Ne treba zanemariti i druge investiciono-poslovne linije IRB-a i siguran sam da će privrednici naći odgovarajući stepen interesovanja u njima“, zaključio je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva istakao je da saradnja koju lokalne zajednice ostvarju sa Vladom Republike Srpske i njenim institucijama predstavlja pravi način koji može dovesti do konkretne pomoći u sektoru privrede.

Okruglom stolu prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je najavio da će sljedeći ovakav skup biti održan u Prijedoru.

On je istakao da se radi o jako dobroj inicijativi IRB-a da promoviše kreditne linije privrednicima kako bi se pospiješio privredni razvoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare