Усвојени буџет за наредну годину и Програм економских реформи

0

БАЊАЛУКА – Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас Буџет Републике Српске за 2024. годину чији укупни оквир износи 5,735 милијарди КМ.
Од 65 присутних посланика, буџет је подржало 46, а против је било 19.

Буџет, који је усвојен по хитном поступку, за 212 милиона КМ или четири одсто је већи од оквира ребаланса буџета за 2023. годину.

Порески приходи износе 4,2 милијарде КМ и већи су за 10 одсто од овогодишњег ребаланса, док су непорески приходи већи за 16 одсто од ребаланса.

Када је ријеч о буџетским издвајањима, за пензије је планирано 1,785 милијарди КМ, што је за 11 одсто више од ребаланса за 2023. годину.

Посланици су по хитном поступку усвојили и Програм економских реформи Републике Српске за период 2024-2026. године.

Програм подразумијева седам структурних реформи са 17 реформских мјера.

Структурне реформе организоване су у три области – конкурентност, одрживост и отпорност, те људски капитал и социјалне политике.

Народна скупштина усвојила је и Закон о извршењу буџета Републике Српске за 2024. годину, по хитном поступку.

Изгласана је и одлука о дугорочном задуживању Републике Српске за 2024. годину, одлука о краткорочном задуживању Српске емисијом трезорских записа за 2024. годину, као и одлука о износу гаранција које може издати Република Српска у 2024. години.

По хитном поступку, усвојена је одлука о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за Програмско финансирање развојних политика за здравствене системе у БиХ, Закон о допунама Закона о порезу на доходак, Закон о допунама Закона о доприносима, те Закон о измјени Закона о отпису потраживања.

Посланици су, по хитном поступку, изгласали и Закон о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Закон о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Српске, и Закон о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској.

Посланичку подршку добили су и Закон о измјенама и допуни Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Закона о измјенама и допунама Закона о д‌јечјој заштити, и Закон о измјени Закона о раду, сви по хитном поступку.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је након гласања закључио сједницу, а њен наставак најавио за четвртак, 21. децембра, у 10.00 часова.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare