Usvojena odluka o osnivanju komunalnog preduzeća

0
Zgrada opštine Trnovo

TRNOVO – Skupština opštine Trnovo usvojila je na današnjoj sjednici, nakon što su pet odbornika SNSD-a i jedan DNS-a demonstrativno napustili sjednicu, odluku o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća „Trnovo“.

Nakon odbijanja prijedloga šefa Kluba odbornika SNSD-a Veljka Vlaškog da sa dnevnog reda sjednice budu skinute sve tačke koje su tiču osnivanja novog komunalnog preduzeća, odbornici SNSD-a i DNS-a su napustili sjednicu.

Vlaški je izjavio novinarima da je razlog napuštanja sjednice činjenica da „ne žele da učestvuju u kriminalnim radnjama koje aktuelna skupštinska većina sprovodi“.

„Jeftine političke trikove narod Trnova znaće da prepozna i osudi 24. septembra /vanredni izbori za načelnika/“, rekao je Vlaški i istakao da je osnivanje komunalnog preduzeća u ovoj opštini neodrživo jer preduzeća iz Istočnog Novog Sarajeva Vodovod i kanalizacija „VIK“ i Komunalno preduzeće „Rad“, kada je riječ o Trnovu, posluju u minusu.

Prema njegovim riječima, preduzeće „Rad“ mjesečno za odvoz smeća iz Trnova naplati oko 1.600 KM, a Vodovod i kanalizacija „VIK“ za vodu od šest do sedam hiljada KM, naglasivši da je za osnivanje jednog preduzeća potrebno najmanje 15 radnika, a tu dolaze i materijalni troškovi.

„Za sve to je potrebno izdvojiti najmanje 40.000 do 50.000 KM mjesečno. To Trnovo ne može da podnese. Samo ćemo ionako unesrećenu i nerazvijenu opštinu, sa njihovim potezima dodatno dotući“, naglasio je Vlaški.

On je izrazio nadu da će kandidat SNSD-a Dragomir Gagović na predstojećim izborima za načelnika pobijediti, pa da će sve danas donijete odluke biti stopirane.

Vršilac dužnosti zamjenika načelnika opštine Trnovo Nenad Mišović izjavio je da se sa idejom o osnivanju komunalnog preduzeća krenulo jer nisu zadovoljni kvalitetom usluga preduzeća „Rad“ i Vodovod i kanalizacija „VIK“ iz Istočnog Novog Sarajeva.

„Jedan od osnovnih razloga je taj da su svi resursi kojima raspolaže opština Trnovo i kada je u pitanju djelatnost vodovoda i kanalizacije i prikupljanja i odvoza smeća i upravljanje deponijom, u vlasništvu opštine Trnovo“, pojasnio je Mišović.

On je dodao da su tim resursima upravljala dva komunalna preduzeća iz Istočnog Novog Sarajeva, a da Trnovo od toga nije imalo nikakve koristi, dodavši da je sav prihod od korišćenja tih resursa išao tim preduzećima.

Mišović, koji je i kandidat SDS-a za načelnika opštine, pojasnio je da Trnovo raspolaže i sa dva izvorišta vode koja snabdijevaju ovu opštinu, te da će se iz jednog praviti vod prema opštini Istočna Ilidža, a vjerovatno jedan i prema gradu Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u novoosnovanom preduzeću biće zaposleno 19 radnika, što je, kako kaže, produktivan i racionalan broj.

Mišović je poručio radnicima koji stanuju u Trnovu, a rade u dva komunalna preduzeća u Istočnom Novom Sarajevu, da će, ukoliko budu imali želju, naći mjesto i posao u novom komunalnom preduzeću.

Skupština opštine usvojila je odluku prema kojoj će sve odluke u vezi sa osnivanjem Komunalnog preduzeća „Trnovo“ stupiti na snagu odmah po usvajanju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare