Usvojena odluka o kreditnom zaduženju od 5,3 miliona KM

8

Skupština grada Istočnog Sarajeva danas je usvojila odluku o kreditnom zaduženju grada u iznosu nešto manjem od 5,3 miliona KM u svrhu realizacije kapitalnih projekata u svih šest gradskih opština i refinansiranja postojećeg kreditnog zaduženja.

Za refinansiranje postojećeg kredita predviđeno je 1,9 miliona KM, dok je ostatak namijenjen za kapitalne projekte. Rok otplate kredita je 10 godina, uz maksimalnu projektovanu kamatu od šest odsto.

Godišnje bi za otplatu kredita bilo izdvajano nešto manje od 690.000 KM, na osnovu čega bi koeficijent ukupne zaduženosti iznosio 8,75 odsto redovnih prihoda.

U odnosu na prvobitno planirano, kreditno zaduženje danas je povećano za 300.000 KM namijenjenih za projekt uređenja jezera na području opštine Istočno Novo Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković ocijenio je da je odluka o kreditnom zaduženju jedna od najznačajnijih koju je donijela gradska Skupština.

„Radi se o dobro izvaganoj odluci, kojoj su prethodile detaljne finansijske analize“, rekao je Vuković, ističući da je grad sposoban da finansira vraćanje kredita.

On je objasnio da će dio kredita, nešto manje od dva miliona KM, biti iskorišten za vraćanje ranijeg kredita kod Balkan investment banke, odnosno Banke Srpske.

„S druge strane, odlučili smo se da uzmemo tri miliona KM za investicije na području cijelog grada Istočnog Sarajeva, odnosno na području svih gradskih opština“, dodao je Vuković.

On je izrazio zadovoljstvo što je odluka o kreditnom zaduženju usvojena skoro jednoglasno, sa 21 glasom za i jednim uzdržanim, ocijenivši da to pokazuje da je odluka u interesu svih građana Istočnog Sarajeva i svih partija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva odbacio je insinuacije da je riječ o predizbornoj odluci, navodeći da će svi projekti biti realizovani nakon ovogodišnjih opštih izbora.

Vuković se nada da će Ministarstvo finansija Republike Srpske dati saglasnost za kreditno zaduženje grada Istočnog Sarajeva.

Uzdržan prilikom glasanja bio je odbornik sa Sokoca Mirko Čolović /SNSD/, koji je optužio opštinske vlasti za rasipničko trošenje ranije podignutih kredita.

„Opštinski račun duže je bio blokiran, nego što je bio prohodan“, rekao je Čolović, koji sumnja da će sredstva namijenjena Sokocu biti utrošena u prave svrhe.

Ističući da je Sokolac jedna od rijetkih opština koje nemaju Crveni krst, jer je on ugašen zbog duga od oko 50.000 KM, Čolović tvrdi da je riječ o „predizbornom kreditu“ jer će dobar dio sredstava biti utrošen za razna asfaltiranja.

Goran Šehovac iz Kluba odbornika SDS-a rekao je da je ovaj odbornički klub podržao kreditno zaduživanje grada, jer su sredstva namijenjena za kapitalne projekte u interesu grada i svih njegovih šest opština, bez obzira iz kojih stranaka su njihovi načelnici.

„Ovim su odbornici iz SDS-a pokazali da su nam svi građani isti“, zaključio je Šehovac.

Među projektima planiranim kreditom nalaze se pomoć Mitropoliji dabrobosanskoj u izgradnji objekta Duhovnog centra „Sveti Sava“ u opštini Istočno Novo Sarajevo u iznosu od 300.000 KM, izgradnja atletske staze na stadionu na Palama, za šta je namijenjeno 350.000 KM, kao i 200.000 KM za sanaciju deponije u Trnovu – na lokalitetu Krupačke stijene.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
8 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Добро је, само нека се дижу кредити да се бар нешто уради од онога, што је да је било образа, требало све бити завршено прије 10-15 година.
Даће Бог, па кад Лазаревић и зелени са својим програмским партнерима од јесени преузму Сарајевско-романијску регију, да коначно ријешимо све у два четворогодишња циклуса,.

Од дрве индустрије, туризма, незапамћеног планског улагања у пољопривреду, па до пар стотина милиона КМ вриједног улагања, на нашој регији(Пале, Соколац,Хан Пијесак, Источни стари Град, Источна Илиџа, Источно ново Сарајево, Трново и Рогатица) за рјешавања еколошке и путне инфраструктуре.

Док неки причају, зелени су припремили пројекте, договорили са зеленим ЕУ и фондацијама свијета милионска бесповратна средства, плус супер повољне кредите, само је сад до нашег народа, наших будућих програмских партнера и до часних породица, у осталом, чуће се све у кампањи.

С поштовањем Никола Лазаревић

П.С.Молим портал да објави коментар.

U Palama je posle rata sve i jedna firma zatvorena zbog političara i lopova. Zbog političara danas 22 godine posle rata nemamo riješen vodovod, deponiju smeća, kolektor, prečistač otpadnih voda, izmještenu Toplanu, nemamo dobre lokalne puteve. U stvari nemamo ništa, imaju samo par BIZMISMENA milione i upravljaju životima sirotinje.
Ja sam siguran da ovo Nidžo kao poslanik zelenih može riješiti, to upravo i jesu sredstva za ekološku infrastrukturu koju dobijaju zemlje koje imaju zelene u parlamentu.
Prošle godine je Srbija dobila grant-pomoć od preko 400 miliona evra za ekološku infrastrukuru i preko 350 miliona evra za poljoprivredu od zelenih iz Brisela zato što imaju zelene u Skupštini Srbije.
To su činjenice, pa neka onda to narod Pala i regije zna. Veoma je jednostavno glasati jesenas građanima Pala i regije za POSLANIKA, ili pošteni i hrabri Lazarević, ili davanje glasa onim koji su stekli milione u sprezi sa političarima koji su zatvorili sve fabrike u Palama i regiji.
Molim i ja kao paljanin da mi se objavi komentar.

Nevjerovantno zvuči da je Republika Srbija preko Zelenih u Skupštini od Brisela dobila 750 miliona evra. Nije problem provjeriti činjenicu na internetu da stranke Zelenih u Skupštini Srbiji jesu minorne stranke. Od ukupno 223 poslanika koliko broji Skupština, imaju samo dva poslanika, i to Zelena stranka jednog, a Zeleni Srbije isto jednog poslanika. Elem ispade sva priča iz predhodnog komentara „perpetum mobile“ ili nemoguća misija, u smislu da samo dva poslanika Skupštine Srbije pokupe tolike milione iz Brisela. Šarena laža za široke mase.

Sve se da provjeriti, evo prije mjesec dana je dato javno saopštenje da je do 2020 godine Srbija za poljoprivredu dobila novih 350, ili 360 miliona evra, ne znam tačno. Drugim riječima,to su pare za 2019 godinu, pošto se za ovu već uveliko povlače sredstva dodijeljena ranije. Inače, ne dobijaju za poljoprivredu zeleni Srbije pare, nego zeleni iz Brisela pomažu države koje imaju svoje programske i ideološke partnere zelene Srbije u parlamentu. Jedan od uslova za dobijanje novca je da je država članica EU, da ima status kandidata, ili sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, u našem slučaju BiH potvrdjen sa AGENDOM. Drugi uslov je još od kongresa EGP-zelenih u RIgi 2006 godine da se novac dodijeljuje samo državama u kojim su građani dali podršku na izborima programu ZELENOG ODRŽIVOG RAZVOJA, ili zelenim partijama u tim državama. Sve se da provjeriti. Inače, novac za poljoprivredu dobija država kroz veće projekte i naravno veliki broj podsticaja ide u privatni sektor. Za ekološku infrastrukturu praktično sve ide za jače državne projekte po regijama i opštinama, ponešto za rad ekoloških udruženja, partija tu ništa ne dobija, jer nema zakonske osnove. I ne treba, partija dobija pare iz budžeta, poslanici i odbornici plate i naknade,… Čitaj dalje »

Zašto ćutiš Nevene, što ne odgovoriš na činjenice?
Ima li bar jedna riječ koju sam napisao u zadnjem komentaru, a da nije istinita?
Ako ne odgovoriš argumentima protiv ovih činjenica koje sam ja na osnovu egzaktnih podataka u komentaru napisao, onda ćeš dokazati da si napisao prošli komentar samo da naudiš zelenim i najboljim medju nama, zelenim.Čini mi se da ti čak ni zeleni nisu problem, nego onaj koji je zaustavio građevinsku mafiju, trovanje Pala iz Visokog, ko je pravio zadužbine, ko je……………………………….?

Evo već kad me prozva da ti odgovorim. Ti si ili sam ribar ili kako se sad popularno kaže Ribarev bot. Iz „aviona“ se vidi po sadržaju teksta iz oba komentara da ih je pisala ista osoba. Samo hvalospjevi i hvalisanja na račun ribara. Ludvig van Betoven bi vam pozavidio sa svojom simfonijom „Odom radosti“.Malo muzičke naobrazbe nije na odmet, u pitanju je svojevremeno bila himna Savjeta Evrope, a od 1986. himna Evropske unije.

Џаба се неки труде да негативно лајкују,нема више непознатих у Палама и регији. Ја знам шта могу и колико вриједим, показаће кампања.Надам се да ће моји противкандидати смјети изаћи на ТВ ДЕБАТУ, да се види ко је ко, ко колико зна и шта било који од њих може стварно урадити за Пале и регију. Мислим да је дошло вријеме часних људи, никако кандидата за посланике који се држе искључиво добра уског круга руководства било које партије, чак на основу мог личног, а и дводеценијског народног искуства са њима, могу одговорно написати да су то претежно људи без душе, или да су њихове партије-секте. Надам се да народ регије, поготово Пала, неће више насјести на лажна обећања, да ће препознати оне који су им фабрике затворили, милијарду марака шуме на регији покрали, Пале и регију опљачкали, дјецу отјерали, или од њих робове направили. ЗАР НИСУ И ОВО ЧИЊЕНИЦЕ НЕВЕНЕ, ИЛИ ЋЕШ ОПЕТ ТВРДИТИ ДА НИ ОВО НИЈЕ ИСТИНА, КАО ШТО ЗЛОНАМЈЕРНО ТВРДИШ ДА НИЈЕ ИСТИНА 100% тачна и провјерљива чињеница ЗА НОВАЦ КОЈИ ЈЕ ДОБИЛА И КОЈИ И ДАЉЕ ДОБИЈА СРБИЈА ЗБОГ ЗЕЛЕНИХ У ПАРЛАМЕНТУ? Значи, истина је Невене за зелене и паре, исто као што је истина да су ови… Čitaj dalje »

Nevjetovatno!!!!!
Nije istina zvanično saopštenje vlade Srbije o sredstvima dobijenim iz fondova za ekološku infrastrukturu i poljoprivredu za prošlu i ovu godinu, te sredstvima planiranim do 2020 godine, jesu Nevenovi pokušaji da iskrivi istinu kako bi umanjio vrijednost zelenih.
Nije Neven ovdje važan, on je vojnik partije, ali mi je nevjerovatno da se lajkuje negativno istina, a da se Nevenova laž lajkuje pozitivno. To je dokaz da su svi ovi što istinu negativno lajkuju Neveni, ili vojnici onih partija koje su Pale u crno zavili, zato bih zamolio sve one koji čitaju komentare, a nisu partijski opredjeljeni da pozitivne stvari lajkuju pozitivno.