Usvojena informacija o stanju na Univerzitetu za 2018/2019.

0

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas informaciju o stanju na Univerzitetu u ovom gradu za 2018/2019. godinu u kojoj je navedeno da je ova visokoškolska ustanova u prošloj godini ostvarila suficit od 1.000.000 KM.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić izjavio je novinaraima da je ova ustanova izvršila sve obaveze u roku te da je u budžet Republike Srpske vratila 329.000 KM.

On je dodao i da je regulisan radno-pravni status 35 nastavnika, a riječ je o nastavnicima koji su imali zaključen ugovor o radu sa Univerzitetom i ugovor o radu sa još nekim poslodavcem u zemlji i inostranstvu.

„Tokom 2018. godine primljeno je u radni odnos 30 najboljih diplomiranih studenata Univerziteta, i to na radna mjesta saradnika u zvanju asistenta i višeg asistenta što je najbolji način za razvoj institucije“, istakao je Pašalić.

Pašalić je rekao da je posljednjih godina izražen pad broja upisanih studenata.

„Uzeo sam podatake unazad pet godina i sada, gdje je broj studenata u Republici Srpskoj pao za 30 odsto i približno isto toliko i na ovom Univerzitetu. Oko 4.000 studenata iz Republike Srpske studira u Srbiji, jer ona daje odlične uslove za studiranje, ali je problem što se ti studenti kada završe studije, ne vraćaju. To je najveći gubitak za Srpsku“, istakao je Pašalić.

On je izrazio nadu da će problem u vezi sa akreditacijom Univerziteta ubrzo biti riješen, jer je to uticalo i na broj prijavljenih studenata.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić izjavio je da je evidentan konstantan pad upisa studenata na području grada, ali i dodao da je neophodno da Univerzitet radi na reprodukciji vlastitog nastavnog kadra.

Kada je riječ o informaciji o stanju boračko-invalidske zaštite na području grada, Vučetić je rekao da grad zajedno sa opštinama u njegovom sastavu na godišnjem nivou izdvaja oko 650.000 KM za direktna i dopunska prava boračkih organizacija.

Na sjednici je usvojena i informacija o stanju u privredi na području Istočnog Sarajeva za prošlu godinu, a Vučetić je dodao da je za Sarajevsko-romanijsku regiju karakteristično da najveće prihode ostvaruju privredne grane trgovina na veliko i malo, građevinarstvo, poljoprivreda, šumarstvo i prerađivačka industrija.

Vučetić je istakao da su odbornici usvojili i odluku o davanju saglasnosti javnom preduzeću Gradski radio o kupovini vlasničkog udjela u stoodstotnom iznosu od „Medija marketa“.

On je pojasnio da je Grad prepoznao da mora aktivnije krenuti u promociju svih svojih potencijala sa svih šest opština, a jedinstvena prilika za to je ponuda na tržištu „Medija marketa“, odnosno OSM televizije.

Vučetić je napomenuo da je tome prethodila odluka o kreditnom zaduženju grada u iznosu od 300.000 KM koji su namjenjeni za kupovinu televizije, dok će preostali dio sredstava biti planiran budžetom za narednu godinu.

„U toku su pregovori i druga rata će biti do iznosa od 300.000 KM, više od toga neće biti. Preduzeće OSM televizija nema neizmirenih obaveza prema državi, preuzimamo čisto stanje, a radnike, njih 10, sve će preuzeti javno preduzeće Gradski radio“, rekao je Vučetić.

Odbornik Damjan Škipina izjavio je da je Klub odbornika SNSD-a bio uzdržan prilikom glasanja o ovoj tački, zbog, kako je rekao, više razloga.

„Smataramo da ovako bitne odluke ne bi trebalo donositi na prečac, bez detaljne analize i dogovora. Nadamo se da neće i ovaj projekat doživjeti sudbinu kao prethodni, Radio i televizija Istočno Sarajevo /TVIS/ koja je otišla u stečaj, te da nećemo imati problema kao što smo imali sa gradskim radijom koji smo osnovali, a još nemamo frekvenciju“, naveo je on.

Škipina je naglasio da će SNSD dati podršku kada procijeni da je to nešto što ima perspektivu, nešto što je dobro za grad, jer smatra da grad zaslužuje da ima svoj radio i televiziju.

S obzirom na to da je usvojena i informacija o stanju u ustanovama studentskog standarda na području grada za 2018/2019. godinu, Škipina je istakao da bi studentski centri na Palama i Istočnom Novom Sarajevu trebalo da u narednom periodu poboljšaju smještajne kapacitete i druge prateće sadržaje, da bi se i tim segmentom doprinijelo boljoj slici na Univerzitetu i privukao veći broj studenata da ovdje studiraju.

Odbornici su usvojili i izvještaj o realizaciji projekata i manifestacija iz oblasti kulture, koje finansira grad, sa izvještajem o utrošenim sredstvima za prošlu godinu, a donesena je i odluka o dodjeli nagrada i priznanja grada.

Povelja grada Istočno Sarajevo dodjeljuje se Vladi Srbije, Zlatna plaketa grada posthumno se dodjeljuje Predragu Lasici, a zahvalnica Siniši Berjanu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare