Usvojena informacija Bolnice „Srbija“

0

ISTOČNA ILIDŽA – Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojili su danas izvještaje o radu za prošlu godinu opštinskih udruženja Crvenog krsta i penzionera, kao i informaciju Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu o problemu medicinskog kadra sa posebnim naglaskom na ljekare specijaliste medicine.

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović izjavio je novinarima da je tokom mandata aktuelnog direktora Bolnice „Srbija“ Nebojše Šešlije raspisano 26 specijalizacija i pet supspecijalizacija, što je posebno pohvalio.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da su odbornici pohvalili rad medicinskog osoblja u proteklom periodu, posebno tokom pojave virusa korona, kada su medicinari odgovorili na adekvatan način i zaslužuju pohvale.

Božović je rekao da niko ne spori činjenicu da je posljednje godine broj dobijenih specijalizacija mnogo veći u odnosu na ranije godine.

LJekar Miodrag Šupić istakao je da je trenutno u Bolnici „Srbija“ zaposleno 58 specijalista, dok je 25 ljekara na specijalizaciji.

On je naveo da je menadžment Bolnice zauzeo stav da je potrebno što više ljekara da ide na specijalizaciju, napominjući da je to dugotrajan proces koji zahtijeva određeno vrijeme da bi se ljekari vratili i uključili u bolnički rad.

Šupić je naglasio da u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno nedostaje medicinskih sestara.

Prema njegovim riječima, uglavnom su sve medicinske grane pokrivene specijalistima, ali ima i ljekara koji dolaze iz drugih zdravstvenih ustanova.

Šupić je dodao da se radi i na opremanju Bolnice novom opremom.

„Nabavili smo najsavremeniji aparat za pregled debelog crijeva i želuca koji košta više od 300.000 KM, a to smo izdvojili iz sredstava bolnice na otplatu“, napomenuo je Šupić.

Govoreći o odlasku specijalista iz ove zdravstvene ustanove, Šupić je istakao da za to postoje različiti razlozi, od finansijskog aspekta, do ličnih interesa.

Šupić je rekao da je u posljednje tri godine otišlo šest-sedam specijalista iz bolnice, iako su im ponuđeni dobri uslovi, te dodao da su njihovi odlasci, vjerovatno, vezani za finansijske razloge, na šta se ne može uticati.

Klub odbronika SNSD-a tražio je da se dnevni red sjednice dopuni i informacijom o stanju na području opštine nakon poplava, što skupštinska većina nije prihvatila.

„Mi smatramo da je o tome trebalo danas raspravljati na Skupštini, da znamo šta je do sada učinjeno, da li su očišćena riječna korita, jer se ponovo očekuju nove padavine i moramo znati da li će nam se ponoviti poplave“, istakao je Ćosović.

Božović je naveo da je predložio da se zakaže posebna sjednica na kojoj će biti dostavljen pisani materijal o svim aktivnostima kada je riječ o sanaciji posljedica poplava, te o preduzimanju aktivnosti i kada je riječ o prevenciji eventulanih novih poplava.

„Ova tema zaslužuje da se o njoj diskutuje na spreman materijal, a ne da se razgovara na proizvoljan način i da se ne unosi bilo kakva vrsta politike“, naglasio je Božović.

Na sjednici je usvojena i informacija o radu nevladinih organizacija na području opštine za prošlu godinu, kao i odluke o izmjeni reagulacionih planova.

Za direktora Centra za socijalni rad ponovo je imenovana Bosa Kalinić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare