Usvojen rebalans budžeta opštine od 15.497.150 KM

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas rebalans budžeta za 2020. godinu u iznosu od 15.497.150 KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izjavio je da je ovo jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je budžet uvećala, i to isključivo zahvaljujući vlastitim prihodima.

„Imali smo porast prihoda od poreza na nepokretnosti, koji će u odnosu na planirani iznos od 300.000 KM u ovoj godini doći do 800.000 KM. Takođe, prihod od igara na sreću je povećan i mislim da će biti između dva i dva i po miliona KM u ovoj godini, kao i prihodi od rente i uređenja“, izjavio je Ćosić.

On je dodao da sve obaveze prema budžetskim korisnicima uredno servisiraju.

„Do sada smo već ispunili sve obaveze prema podršci privredi, čak i dio koji se odnosi na kovid program u iznosu od 140.000 KM i sredstva su doznačena na račune privrednim subjektima, a ukupan iznos podrške privredi i poljoprivredi u ovoj godini je oko 430.000 KM“, istakao je Ćosić, napominjući da su sredstva već isplaćena.

Ćosić je dodao i da se kapitalni projekti na području opštine redovno realizuju i izvršavaju se obaveze za plaćanje prema dobavljačima.

Prema njegovim riječima, nedavno je završena Dečanska ulica, zatim rekonstrukcija Ulice cara Dušana u dužini od 330 metara, vrijednost investicije je 310.000 KM, rekonstruisan je most u ovoj ulici u vrijednosti od 119.000 KM, a izgradnja novog parka teče po planu.

„U narednih mjesec ćemo završiti Trg Republike Srbije u potpunosti, potpisali smo ugovor koji se odnosi na opremanje sportske dvorane i unutrašnje radove, a radovi na vanjskom uređenju se privode kraju. Do kraja septembra ćemo završiti i asfaltiranje u naselju Miljevići“, naveo je Ćosić.

On je podsjetio i na nedavni dogovor u vezi sa izgradnjom zgrade Rektorata i Muzičke akademije na području ove opštine, vrijednost tih radova će finansirati Vlada Republike Srpske i to bi trebalo da bude završeno do 2022. godine, dok je opština preuzela obavezu izrade idejne i glavne projektne dokumentacije.

Ćosić je dodao da su odbornici podržali njegov prijedlog da se vikend-naselje Tvrdimići gradi na malo neuobičajen način, odnosno da se ne ide u pravcu klasične prodaje lokacija, nego da bude raspisan javni poziv za izbor strateškog partnera koji će to graditi, a oni koji odluče da kupe zemlju, imaju obavezu da po zadatoj tržišnoj cijeni zaključe ugovor sa njim.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo donijela je odluku da se za strateškog partnera za izgradnju vikendica izabere preduzeće „Akvamontmerc“ iz Istočnog Sarajeva.

„Na taj način ćemo obezbijediti sigurnost da će ovo vikend-naselje po tipskom modelu biti izabrano, ali i sigurnost kupcima da će dobiti izgrađene kuće. U narednih 10 do 15 dana ćemo imati i rekonstruisanu saobraćajnicu prema Tvrdimićima, sa parking prostorom“, dodao je Ćosić.

On je dodao da je to ujedno i garancija kupcima i vlasnicima vikendica da će im biti omogućen bezbijedan dolazak u ovo naselje.

Ćosić je pojasnio i da se na današnjoj sjednici desila neobična situacija, jer je prisustvao sastanku Kluba odbornika DNS-a, tokom pauze, na kojem je razgovarano o realizaciji budžeta, a u međuvremenu su odbornici nastavili sa zasjedanjem i usvojene su tačke dnevnog reda.

On je dodao da je bilo riječi o amandmanima Kluba odbornika DNS-a koji se odnose na izdvajanje sredstava za sport, što je već uvršteno u budžet, tako da su nedostajala samo određena pojašnjenja.

S druge strane, Dejan Šantić, u ime Kluba odbornika DNS-a, ističe da je ovo prvi put da su usvojene tačke dnevnog reda sjednice, dok je trajala pauza koju je Klub odbornika DNS-a tražio.

Šantić je istakao da će tražiti odgovornost svih skupštinskih rukovodilaca, a to će se sigurno odraziti na naredne izbore i priču u vezi sa koalicijama u opštini Istočno Novo Sarajevo, ali i grada Istočno Sarajevo.

„Činjenica je da načelnik opštine dolazi iz SNSD-a, budući je kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, a ako gledamo po jačini, druga stranka koja učestvuje u ovoj skupštini je DNS. Zajedno te dvije stranke imaju 12 odbornika. Bilo ko drugi da odluči da nastavi skupštinu, ignorišući i načelnika opštine i stranke po jačini na nečemu što smo u skladu sa Poslovnikom zakazali, jednostavno je van pameti i nema objašnjenja“, smatra Šantić.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Nataša Bogdanović Trifković /Stranka za naš grad/ je dala pauzu od 15 minuta, koju je Šantić u ime Kluba odbornika zatražio.

Trifkovićeva je rekla da je odlučila da sjednica bude nastavljena nakon 20 minuta, uz obavještenje Klubu odobornika DNS-a da se vrate na sjednicu, nakon čega je uslijedilo glasanje po tačkama dnevnog reda.

Bez rasprave, usvojeno je svih 11 tačaka dnevnog reda, ali bez prisustva Kluba odbornika DNS-a i načelnika opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare