Usvojen rebalans budžeta, odbornički dodatak povećan za 100 KM

2

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas rebalans budžeta grada za ovu godinu u iznosu od 11.876.536 KM.

Osnovni razlozi za rebalans budžeta su planiranje i potrošnja neutrošenih sredstava po osnovu kreditnog zaduženja, iskazane potrebe za unutrašnjom preraspodjelom sredstava pojedinih potrošačkih jedinica i planiranja obaveza za koje sredstva nisu obezbijeđena budžetom za ovu godinu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je novinarima nakon sjednice da su, u odnosu na prethodni budžet, povećana sredstva za sport /oko 100.000 KM/, kulturu, nevladin sektor, za funkcionisanje agrarnog fonda /40.000 KM/.

„Izdvojio bih 100.000 KM za finansiranje Svjetskog biciklističkog prvenstva u Istočnom Sarajevu. Ta sredstva su naša participacija, odnosno kotizacija prema nosiocu licence za ovu trku“, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, rebalans je u odnosu na prethodni budžet grada veći za oko 500.000 do 600.000 KM, koje bi trebalo da budu prikupljene isključivo iz vlastitih prihoda grada.

„Kao gradonačelnik sam se potrudio da uvažim prijedlog Klub odbornika SDS-a vezan za projekte kapije grada i biciklističke staze /od Bistrika do Stare stanice na Palama/, dok, nažalost, nismo mogli uvažiti zahtjev da medicinskim radnicima dodijelimo po 200 KM, ili ukupno 160.000 KM, što u ovom okviru nismo mogli obezbjediti. To ne znači da to u narednom periodu nećemo uraditi“, ukazao je Ćosić.

On je podsjetio da je Gradska uprava u proteklom periodu podržala Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu, kao i Bolnicu „Srbija“ sa interventnim sredstvima za nabavku medicinske opreme i sa sredstvima za sufinansiranje specijalizacija ljekarima.

„U rebalans nismo uspjeli ubaciti dio koji se odnosi na reprogram kredita čija rata godišnje iznosi oko 1.060.000 KM, a ukoliko napravimo reprogram, onda će nam godišnja rata biti nekih 500.000 do 600.000 KM, što bi nam omogućilo da imamo za isti iznos više sredstava za infrastrukturu“, rekao je Ćosić.

Ćosić ja najavio da je u planu nabavka još jednog specijalizovanog vatrogasnog vozila vrijednog oko 300.000 KM.

Govoreći o javnom pozivu Ministarstva finansija Republike Srpske za finansiranje projekata u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj u iznosu od 100.000 do 1.000.000 KM, Ćosić je naglasio da Gradska uprava planira kandidovati projekte za svih šest gradskih opština, te za njih izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju, obezbijediti određenu vrstu participacije, te tražiti i od Vlade Srpske da učestvuje.

On je rekao da je od predsjednika Vlade Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dobio uvjerenja da će neke od tih projekata podržati i Vlada Srpske.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac naveo je da je od pet amandmana opozicije na rebalans budžeta prihvaćen samo jedan, koji se tiče izdvajanja sredstava za projekat kapije grada, muzejskog karaktera, posvećene svim sarajevskim Srbima koja bi spajala šetalište „Doktor Miodrag Lazić“ u Istočnoj Ilidži i Trg Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu.

„Tražili smo 110.000 KM za zdravstvene radnike, što bi bilo skinuto sa grantova namijenjenih pojednicima, što nije prihvaćeno. Smatrali smo da bi to bila dobra poruka našim zdravstvenim radnicima da im pokažemo da cijenimo što su učinili za nas u proteklom periodu tokom trajanje pandemije virusa kiorona“, pojasnio je Šehovac.

Kada je riječ o povećavanju izdvajanja sredstava za azil za pse, Šehovac je naveo da amandman opozicije nije prihvaćen, ali da su od gradonačelnika dobili uvjerenje da funkcionisanje tog centra neće biti ugroženo, te da će iz nekih drugih sredstava obezbijediti novac.

„Smatramo da je tim amandmanima trebalo izaći u susret i iz tog razloga odbornici SDS-a i naši koalicioni partneri su prilikom glasanja o Rrebalansu budžeta bili uzdržani“, rekao je Šehovac.

Uz male tehničke korekcije odbornici su jednoglasno usvojili odluku o odborničkoj naknadi i naknadi članovima Radnih tijela, kojom se, između ostalog, odbornički dodatak sa dosadašnjih 300 KM povećava na 400 KM.

Odbornici su razmatrali i informacije o stanju u privredi, stanju primarne zdravstvene zaštite, o smještaju u stanovima u vlasništvu grada.

Usvojena je i informacija o stanju bezbjednosti na području grada, koju je načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio kao stabilnu, navodeći da u protekle dvije godine nije zabilježeno nijedno ubistvo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Zdrav.radnicima ne moze 200KM,a odbornicima moze povecanje od 100KM.Sto niste dali tih 100KM zdr.radnicima,SRAM VAS BILO,a nekad pricaste da treba razmisliti o ukidanju odbornicke naknade jer ste od naroda dobili povjerenje. SVI STE VI ISTI,SAMO SVOJ DZEP GLEDATE!!!

Oni su se borili protiv korone, bili istureni na prvim linijama, trebalo je sve te glasove prikupiti u doba pandemije. S obzirom na okolnosti u kojima su se borili za svoja prava mozda je tih 100 maraka premalo, povecanne je trebalo biti 200 km