Odata počast za 14 boraca sa područja Blatine-Pribanj

0

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na mjesnom Spomen-obilježju Blatine-Pribanj u opštini Pale danas je, povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske /VRS/, odata počast za 14 srpskih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata sa ovog područja.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je novinarima da su borci iz mjesta Pribanj dali značajan doprinos odbrani Republike Srpske.

„Vidovdan je simbol srpske časti, junaštva, srpskih herojstava ako pođemo od 1389. godine i Kosovske bitke. Na današnji dan odajemo počast svim poginulim ratnicima i vojskovođama srpskog naroda kroz istoriju do današnjih dana. Vidovdan je simbol srpskog stradanja, srpskog uspjeha i pobjeda kroz istoriju“, poručio je Parađina.

On je dodao da na ovaj način paljanska Boračka organizacija njeguje kulturu sjećanja i želi da sačuva od zaborava ljude koji su dali najvrednije što su imali-svoje živote za odbranu svog naroda i Republike Srpske.

Parađina je rekao da je ovo skup tuge, ali i ponosa, te da bi sadašnje i buduće generacije još predanije trebalo da njeguju vrijednosti svojih predaka.

On je naveo da je mnogo Srba stradalo tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, te da institucije moraju da pokažu svijest i odgovornost kada su u pitanju boračke kategorije.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu VRS i istakao da je Vidovdan dan kada su sve srpske svetinje branjene i odbranjene.

„Junaci, čija su imena uklesana na ovom spomen-obilježju na Pribnju, kao i Gavrilo Princip, su vidovdanski junaci. Naša obaveza i dužnost je da se sjećamo tih ljudi“, istakao je Jugović.

On je naglasio da je obaveza lokalne zajednice i svih institucija da posjećuju ovakva spomen-obilježja jer su borci ugradili živote u temelje Srpske.

Današnjem obilježavanju, osim porodica poginulih boraca, prisustvovali su predstavnici opštine Pale, Srpske pravoslavne crkve, opštinske Boračke organizacije, grada Istočno Sarajevo, MUP-a Srpske, kao i druge ličnosti iz javnog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare