Usvojen nacrt rebalansa za ovu i budžeta za narednu godinu

0

Skupština opštine /SO/ Pale usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 8.750.000 KM što je oko 99 odsto od plana, kao i Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 8.946.425 KM.
Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da su u ovoj godini smanjeni neporeski prihodi, a povećani prihodi od prodaje zemlje ruskim investitorima sa kojima je potpisan protokol i počeće sa plaćanjem obaveza.

Kovačević je istakao da je danas usvojen i Nacrt budžeta za narednu godinu koji će ići na javnu raspravu i koji je realan.

„Za budžet za narednu godinu može se reći da je i socijalni i razvojni. Rijetkost je danas u Republici Srpskoj da su opštine stabilne i da imaju razvojne projekte, kao što je opština Pale“, naveo je on.

Kovačević je istakao da je 2,5 miliona KM budžetskih sredstava planirano za otplatu kredita za završetak izgradnje Sportsko-poslovnog centra „Peki“ za šta se godišnje izdvoji oko 1.200.000 KM, a ostatak za razvojne projekte.

On je naglasio da je opština u razgovorima sa Vladom Republike Srpske da počne i realizaciju druge faze revitalizacije vodovodnog sistema, gdje je učinjen određen zastoj jer sve opštine koje su uključene u projekat moraju odjednom započeti proceduru.

Kovačević je naglasio da je u budžetu planirano i oko 600.000 KM od prodaje drvnih sortimenata, što će biti uloženo u razvoj ruralnih dijelova opštine, ali da imaju problem oko naplate tih sredstava.

Odgovarajući na optužbe odbornika „Pokreta za naš grad“ da je budžet pravljen za grupu ljudi, Kovačević je istakao da uvažava najveću opozicionu partiju SNSD čiji odbornici danas nisu imali primjedaba, a ako budu imali kakvih zahtjeva to će biti ispoštovano u budžetu.

„Kada je u pitanju manji dio opozicije, ja sam im naveo primjer kako su se oni ponašali kada su bili vlasti i zaboravili da su zbog netransparentnog ponašanja `izletjeli` iz vlasti“, rekao je on i podsjetio da je tadašnji „Pokret za naš grad“ uskratio Skupštini opštine da raspodjeljuje sredstva za sport, kulturu i nevladine organizacije.

Odbornik „Pokreta za naš grad“ Momir Blagojević istakao je da su odbornici iz tog pokreta glasali protiv ovakvog nacrta budžeta, jer su u njegovom kreiranju učestvovala samo dva-tri lica, ne želeći da kaže o kojim licima je riječ.

Blagojević je istakao da je jedan od razloga glasanja protiv budžeta i to što opština nema strateški plan razvoja.

„Ne može se reći da je budžet objektivan ako se kreacija i provođenje budžeta svodi samo na izvršnu vlast“, dodao je Blagojević.

Odbornici su danas razmatrali informacije o stanju u oblasti obrazovanja i sporta na području opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare