Usvojen nacrt rebalansa budžeta

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Skupština opštine /SO/ Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta ove lokalne zajednice za 2018. godinu u iznosu od 15.030.000 KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izjavio je novinarima da to predstavlja početak procesa donošenja rebalansa budžeta koji je pokrenut zbog dva razloga.

“Prvi je kreditno zaduženje opštine koje treba da realizujemo ove godine u iznosu od 5.000.000 KM. Od tih sredstava 3.000.000 će biti iskorištena za refinansiranje tekućeg kredita, a 2.000.000 KM za nove investicije”, pojasnio je Ćosić.

On je napomenuo da će u budžetu rebalansom doći do prekompozicije nekih stavki, te da će negdje doći do smanjivanja, a negdje do povećanja sredstava.

“Ono što je najbitnije, budžet opštine Istočno Novo Sarajevo zadržava komponentu izrazito investicionog, u kojem će značajan dio sredstava biti utrošen u kompletne investicije ili za sufinansiranja određenih projekata poput izgradnje sportske dvorane, dva igrališta, investicija u lovačkom domu, izgradnje saobraćajnica”, rekao na Ćosić.

On je naveo da u strukturi budžeta dominiraju neporeski prihodi zbog čega je u nekim periodima imao značajno izvršenje, a nekada ispod planiranog, napominjući da je 2018. godina ubjedljivo najuspješnija kad je riječ o realizaciji investicija koja prelazi iznos od 11.000.000 KM.

Predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Glavaš izjavio je novinarima da se rebalansom opštine omogućava kreditno zaduženje ove lokalne zajednice kojim će, između ostalog, biti nabavljeni kotlovi.

On je istakao da je to pitanje od vitalnog značaja za građane s ozbirom da su postojeći kotlovi zastarjeli i dostigli maksimum kada je riječ o kapacitetima za isporučivanje toplotne energije.

“S obzirom na činjenicu da se u narednom periodu očekuje priključenje novih 6.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnih prostora i nove dvorane na grijanje, nabavka novih kotlova je od izuzetnog značaja kako za građane tako i za preduzeće `Toplane` Istočno Novo Sarajevo”, rekao je Glavaš.

Odbornici SO Istočno Novo Sarajevo razmatrali su danas i Program rada i finansijski plan Javne ustanove kulture “Kulturni centar” Istočno Novo Sarajevo za prošlu godinu.

Direktor te ustanove Mladen Janković izrazio je zadovoljstvo što je odbornike informisao da je tokom 2017. godine organizovano oko 200 kulturnih događaja, te da je izvršena uspješna realizacije rekonstrkucije sale Kulturnog centra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments